Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje, obilazak spomenika kulture i manastira su samo neki od načina na koje možete da uživate dok provodite vreme u našem najstarijem Nacionalnom Parku osnovanom 1962. godine.

Ukoliko ste slabije ili srednje fizički spremni, ideja za jednodnevni izlet je šetnja od izletišta Jabuka do jezera Beli Kamen i nazad (ukupno oko 8 km). Šumska staza počinje preko puta table za spomen obeležje Jabuka i celim putem je markirana.

Kada izađete iz šume, pratite atarski put. U Sremu se trenutno pšenica zeleni, njive su spremne za setvu, voćnjaci orezani. Na putu do sela srešćete deda Vladu koji će vam mahati čim vidi da se spuštate niz brdo. Kazaće vam da savijete levo kad dođete do ceste i da ćete se spustiti pravo do manastira. Pozvaće vas i na kafu. 🙂

Kada sam počela da se spuštam niz asfaltni put, srela sam grupu vrednih Sremaca koji su sadili luk.

''Jedva čekam vikend da dođem na selo kod roditelja i da im pomažem'', rekla je žena iz Rume koja je sa svojim mužem, roditeljima i decom sa osmehom na licu i mnogo elana radila. 

Istakla je da se sa njihove njive pruža najlepši pogled na jezero, a da li je to tako procenite sami.

Kada se dođe do manatira Bešenovo, ide se pravo putem kroz selo, sve dok se ne stigne do jezera. Kontrast plavetnila i belog kamena je poseban prizor koji upotpunjuje tirkizna boja vode. Ovo jezero je veštačko, nastalo nakon napuštanja kopa iz kog se vadio laporac. Meštani, a i posetioci koji dolaze veruju da su i voda i blato lekoviti. 

Za one koji sakupljaju bilje i kao ja vole da jedu sve što im se nađe na putu 😁, Fruška Gora trenutno u ponudi ima šipurak, koprivu, maslačak, divlje zelje i rusu travu.

U jednom trenutku sam shvatila da s obzirom da sam do jezera išla skoro sve vreme niz brdo, put nazad će biti, pogađate - uz brdo! 😅 Srećom, tu je bio deda Vlada koji mi je sipao domaći sok od kajsija.

''Kajsije sam orezao još jesenas, a ovih dana orezujem šljive'', reče deda Vlada koji ima 77 godina, dobre savete i uvek je spreman da pomogne. 

Ukoliko volite cveće, požurite na Frušku Goru dok još ima visibaba i divljeg zumbula.

P.S. komunalne službe na Fruškoj Gori ne postoje. Čuvajte je da nam i dalje bude lepa - ne ostavljajte smeće za sobom. 

Put od izletišta Jabuka do jezera Beli Kamen možete videti u 📷 galeriji.

#NPFruškaGora #DivanKićeniSrem #LekoviteTravke #DanNaPlanini