Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

USLOVI USPEVANJA PŠENICE.

Optimum gajenja pšenice je od 30 - 50 O s.g.š., a dopire do 70 O s.g.š., a na jugu do 10 O s.g.š. i sve do 4.000 m nadmorske visine.
Klijanje počinje na minimalnim temperaturama od 1 - 2 OC, a nicanje na optimalnim temperaturama od 12 - 15 OC.
Pšenica prolazi jarovizaciju (proces koji omogućava prelazak iz vegetativnog u generativni stadijum) na nižoj temperaturi (0 - 10 OC), u trajanju 30 - 35 dana, dok jara pšenica prolazi jarovizaciju na višoj temperaturi (10 - 15 OC) za 7 - 12 dana. U prvoj fenofazi (klijanje - nicanje), pored jarovizacije, pšenica prolazi "kaljenje" (proces postepenog privikavanja na niske tO) pri dnevnim temperaturama od 5 - 10 OC i noćnim do - 2 OC.
Bokorenje i ukorenjavanje je u jesen i s proleća na temperaturi iznad 4 - 5 OC. Bokorenje počinje u periodu podfenofaze 3 stalna lista, otprilike 15 dana posle nicanja.
Optimum od vlatanja (porast u stablo) do zrenja je temperatura 16 - 20 OC. Na temperaturi preko 25 OC usporava se porast biljaka, a toplotni udar se javlja na temperaturama iznad 28 OC, mada pšenica ima dobru otpornost na visoke temperature vazduha (30 - 40 OC). Da bi se javio toplotni udar potreban je topli (suvi) vetar, mala relativna vlaga i dr. faktori.
Pšenica bez snežnog pokrivača izmrzava na - 15 do - 17 OC, pod snegom izdrži i do - 30 OC. Temperatura ispod snežnog pokrivača viša je za 10 do 15 OC nego iznad.
Transpiracioni koeficijent (količina transpirisane vode u L potrebna za izgradnju kilograma suve materije biljke) je 400 - 600. Za pšenicu je potrebno 600- 700 mm vodenih taloga da padne u toku vegetacije, pravilno raspoređenih.
Povećana potrošnja vlage od strane pšenice vezana je za fenofazu porast stabla i formiranje lisne površine, a naročito klasanje, cvetanje i oprašivanje. Kritični period za vlagom je 15 dana pred klasanje i 6 dana posle klasanja. Cvetovi, u kojima se nalaze polenova zrna zahvaćena sušom, postaju sterilni. Prinos zrna u ovakvim uslovima se smanjuje.
Relativna vlaga vazduha treba da se kreće od 40 - 70 % (min. 25, max. 85 %), a optimalna vlažnost zemljišta od 70 - 80 % PVK (poljski vodni kapacitet),
Zemljišta, na kojima se uspešno proizvodi pšenica, su: neutralna, slabo kisela, slaboalkalna, fizički srednje teška, duboka i rastresita. Takva zemljišta su: černozem, aluvijum, gajnjača i razni prelazni tipovi. Teška, podvodna, laka i peskovita zemljišta pšenica ne podnosi.
pH (kiselost sredine, odnos H+ i OH- jona) = 6,5 - 7,5.
Pšenica je biljka dugog dana. Za prolaženje svetlosnog stadijuma (porast stabla, 15 - 30 dana) potrebno je najmanje 14 časova dnevnog osvetljenja.

Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije