Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zaštita pšenice od bolesti u prvom i drugom tretmanu

Poslednjih godina se intenzivirala proizvodnja pšenice i kada govorimo o zaštiti useva pšenice od bolesti, od nekadašnjeg jednog fungicidnog tretmana koji se primenjivao došli smo do dva fungicidna tretmana u praksi. Neretko se radi više tretmana.

Idealno rešenje za zaštitu pšenice od bolesti jeste preparat Zamir®. On je sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem. Šta to znači? To znači da on sprečava da dođe do pojave bolesti, ali ukoliko i dođe do pojave bolesti on zaustavlja njeno dalje širenje i omogućava biljci da ostane zdrava i da da dobar prinos”, govori Milan Radović - regionalni predstavnik za Srem i Mačvu.

Kada se koristi preparat Zamir?

Preparat Zamir se može koristiti i u prvom i u drugom tzv.tretmanu u cvetanju u zaštiti pšenice. 

Prvi fungicidni tretman u pšenici se radi kada dođe do pojave bolesti, tek kada se pojave bolesti ulazi se u prvi fungicidni tretman i on se često radi zajedno sa herbicidnim tretmanom gde se dodaje i insekticid. Dakle, Zamir ima mogućnost da se meša sa herbicidima i sa insekticidima. 

Zamir je proverena kombinacija dve veoma efikasne materije (prohloraz i tebukonazol).

Kada dođe do pojave bolesti u pšenici, pristupa se zaštiti i doza preparata je od 0,8 - 1l/ha. Koju ćemo dozu primeniti za prvi tretman zavisi od intenziteta napada patogena. Ukoliko je jak napad biće primena od jednog litra po hektaru, ukoliko je srednje jak dovoljna je doza od 0,8l/ha”, naglašava Radović.

Za prvi tretman, najznačajnije bolesti koje se mogu javiti su septoria, pepelnica ili rđe. Tu Zamir ima veoma visoku efikasnost. 

"Bitno je napomenuti da jedna od dve aktivne materije prohloraz je aktivna već na osam stepeni celzijusa. Znači kada imamo situaciju kao u ovoj godini kada su bile niske ne samo noćne nego i dnevne temperature već na 8 °C vaša pšenica je zaštićena sa Zamirom.”

Većina drugih fungicida ima taj prag na 12 °C

Iskustva poljoprivrednika

"Radili smo dva tretmana zaštite u bolesti pšenice, prvi protiv korova, a drugi je odrađen u cvetanju i primenili smo Zamir u količini od 1l/ha”, navodi poljoprivrednik Nikola Spasojević iz Donjeg Tavankuta.

"Tretman u cvetanju se sprovodi početkom cvetanja, kada je otprilike 10% biljaka iscvetalo, ali ne gledamo uvratinu jer ona uvek cveta ranije u odnosu na središnji deo parcele. Dakle, uđemo u središnji deo parcele proverimo da li je krenulo cvetanje i tek onda ako je potrebno pristupamo zaštiti,”napominje Radović.

Tada se praktično štiti biljka, odnosno klas od fuzarioze. Fuzarioza je ekonomski najznačajnija bolest u pšenici. Može da smanji prinos i do 50%, a ne samo što smanjuje prinos već zrno ostaje šturo i može da bude zaraženo mikotoksinima. Takvo zrno je neupotrebljivo za dalju preradu i ljudsku i stočnu ishranu i samim tim nema nikakvu vrednost. 

Osim zaštite klasa sa tim tretmanom radi se i zaštita lista zastavičara, jer je poznato da je on nosilac glavnih prinosa u usevu pšenice. 

"Doza primene preparata Zamir u cvetanju je 1l/ha i tu ne treba da se smanjuje”, ističe Radović.

Kada je u pitanju fuzarioza klasa, druga aktivna materija tebukonazol je veoma efikasna jer brzo zaustavlja dalje napredovanje bolesti i sprečava njenu pojavu. 

Nikola Spasojević ističe da su drugi tretman radili malo ranije: "Bojali smo se precvetavanja biljke, jer je prognoza slutila na kišni period. Koristimo Zamir već 4-5 godina i zadovoljni smo sa stanjem biljke i izgledom i kvalitetom prinosa i zrna. Prinos opravdava uložena sredstva”.

Više informacija o preparatu pogledajte u video prilogu:

Foto: ADAMA Media Library