Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Молдавија - Молдекспо 2018 - извештај

МОЛДАВИЈА - ПРВИ ДАН: уст`о, аеродором, кафица, Беч, фруштук боговски, стиг`о, дочек`о ме Олег, пре мене и наше птичурине слетео председник Турске...то је што се тиче пута. Релативно брзо је све ишло и поред београдског кашњења, чак је стиг`о и раније (гарант мајстор зна пут).
Пресвук`о се, поделио чоколаде, учествовао на Округлом столу ДУНАВ СОЈЕ, нањушио роштиљ-мајстора (препелице између осталог), лагана вечерица и назад у хотелчић. Сутра има да се црнчи. Сајам уопште није мали, има и доста страних излагача.
Први утисак о граду је ОК, била је саобраћајна гужва јер су због Ердоганове посете блокирани неки делови и правци. Наишли на један велики шопинг мол. Хит је предивно степениште у парку на 50 м од мојег хотелчића, у позадини на крају језера је сајам (1 км лагане шетње уређеним шеталиштем).

МОЛДАВИЈА ДРУГИ ДАН - одујутру `ладно брате, шетња уз језеро до сајма (степенице, споменик), састанци, неизбежне препелице, презентације и увече пријем у резиденцијалном ресторану "CAPITOLES PARK" Valea Trandafirilor, музика, "Швеђан"....још контаката! А сутра, ајмо Јово наново!

МОЛДАВИЈА ТРЕЋИ ДАН – поприлично хладно јутро, није било за пешке. Након обиласка канцеларије DUNAV SOJА, на сајму су обављени сви остали планирани разговори. Обишао нас је и бивши министар пољопривреде Транснистрије (област отецепљена од Молдавије). Дао сам кратак интервју за молдавску AGRO TV (медијски спонзор сајма) која је показала интерес за "нечим новим". Данашње обавезе на сајму су завршене тачно у 14.00 како би на време пошли на излет у винско чудо у оближњем месташцу CRICOVA (иде посебна "репортажа").
Наравно, завршили смо предвече у бугарско-грузијском ресторану "GOK-OGUZ", познатом по изванредним специјалитетима и вином које иде уз јело. Лепа супа и неко тесто пуњено купусом и паприком, Мислио сам да је моје јело од муфлона покривено неком салветом, кад оно Лаваш, танко јестиво тесто (нисам веровао док нисам пробао), а за крај пуњене шљиве и молдавски коњак, пиће ван категорије!

МОЛДАВИЈА ВИНСКИ ГРАД "CRICOVA" - месташце на 12 км од Кишињева, тамошњи вински подрум је други по величини у свету. Око 120 километара лавиринтских путева постоје у тунелима под Криковом још од 15. века, када је ископаван кречњак коришћен за изградњу града Kишињева. Претворени су у подземни винарски емпориум 1952. године. Половина путева се користи за складиштење вина. Путеви/улице су названи према називима вина која се ту чувају (Cabernet, Feteasca, Dionis, Chardonay...). Овај "вински град" има своја складишта, дегустацијске просторије и друге објекте и просторе. Иде на 100 метара испод земље а путује се посебним возићима.
Доле се држи око 1,25 милиона боца раритетних вина. Најстарије вино датира још из 1902. године. Температура се одржава на око 12 °C током целе године што је савршено за вино. У малом биоскопу смо одгледали изванредан промотивни филм од 15 мин све уз розикасти пенушавац. Видели смо зону у којој „унатрашке“ сазрева пенушаво вино. Осим нас. ту су борвиле многе светски познате личности, а неки од њих искористили су могућност или поклон да ту чувају своје вино (председници, глумци, уметници, спортисти...). Владимир Путин славио је свој 50. рођендан тамо. Ово је вредело видети „live“!