Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

International "Green Week", "Grüne Woche " (18. - 27. januar), Berlin, Germany

BERLIN DAN 1. - Let je kasnio zbog jutarnjeg snega u Berlinu gde nas je sačekalo lepo ali hladno vreme i vozač Mohamad. Odmah po sletanju sam odjurio na sajam zbog zakazanog intervjua finskoj novinarki (Eija Mansikkamaki) za poljoprivredne novine u vlasništvu Udruženja farmera Finske. Slušali smo i devojački kvartet sa neobičnim instrumentima. Bukvalno sam "otpao" od ono malo sajma što sam video samo od 17-18 časova u svega dve hale (od 22). Mogu samo zamisliti šta nas čeka sutra. Na svakom "državnom" štandu je veselo i bogato uz muziku.
Kod Holanđana naravno lale u svim bojama. Tu sam naleteo i na muzičare iz Mađarske koje sam odmah osvojio replikom "előre Újvidék" na tečnom mađarskom. Konstatovali smo da nema izlagača iz Srbije i da sam ja JEDINI registrovani učesnik iz Srbije!?
Prijatno sam iznenađen lepotama Berlina (Brandenburška kapija, Parlament, Opera, spomenik pobede...) i neverovatnom količinom restorana na svakom koraku (završili smo u jednom italijanskom koji drže Indusi, a u Nemačkoj?). Ovde je i generalni direktor "Scarybird"-a g. Sebastien LEBRE koji je doputovao iz Liona. Za osveženje pivo, zna se, pošto smo u Nemačkoj!

BERLIN DAN 2. - Neviđen broj posetilaca, gužva svuda, verujem da je unutra više desetina hiljada ljudi. Svi bukvalno milimo. Neverovatne količine hrane i pića svuda. Hit je tip sa maslinama. Hala sa jelkama i cvećem nije normalna. U Mađarskoj čardi ni igla ne može da padne. Muzika svuda. Litvanac svira na neobičnom instrumentu. Krećemo od dogovorenog susreta sa Dr Emerich VACEK-om, predstavnikom Ministarstva poljoprivrede Češke Republike (točeno pivo), Maroko, pa onda kod braće Makedonaca (jako meze, Šardone), tu je i Grk Nikos (poziva nas na njihov sajam). Prelazimo na štand Azerbejdžana i potom Qatara, srdačni prijemi, dobri kontakti. Nailazimo i na ekipu sa Kosova, prijatan razgovor. Nakon Gruzije završavamo sa Slovačkom i ljubaznom Zuzanom iz Ministarstva poljoprivrede i razvoja. Povratak u hotel, lagana supica, salatica, UNDERBERG i spavanje.

BERLIN DAN 3. - Što se tiče posete i gužve sve je isto - neviđeno za naše pojmove!? Danas smo obišli drugo krilo ogromnog sajamskog prostranstva. Najpre smo naleteli na nemačkog proizvođača silosa koje uglavnom ekspeduje u Afriku. Dočekali su nas dvojica afričkih momaka (Zimbabve i Tanzanija) koji rade prodaju i montažu. Zimbabveanac ima devojku iz Srbije i odmah je počeo sa "kako si brate" (umalo da se srušim u sred Berlina).
Prolazimo kroz nekoliko nemačkih paviljona - što kažu današnji klinci "bruka brate"! Bogato, ukusno sa posetom iznad svih očekivanja (verujem i za njih). Na bugarskom paviljonu srdačno nas je primio "bratko" Венцислав, a na hrvatskom nemački Splićanin, vinar Mario, te proizvođač testenina Sokić kraj Gradiške. Novi šok usledio je na nivou ispod gde su smešteni prebogati i prelepi paviljoni Italije, Švajcarske i Austrije, postavljeni po sistemu "ima se, može se". Polako hvatamo pravac ka južnom izlazu i posećujemo Ukrajinu, Jermeniju, Uzbekistan i Rusiju koja dominira svojim velikim štandom. Nakon slike sa vešticom, imao sam čast da se slikam i sa Misicom, a muzičare sa neobičnim instrumentima ne propuštam. Sve u svemu, dobro je bilo!