Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pravila izbora RuralFoto 2023

Informacioni sistem Agroklub organizuje javni poziv za izbor najbolje ruralne fotografije u 2023. godini putem Interneta.

Propozicije izbora

Konkurs se sprovodi u Srbiji, Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini u četiri kategorije izbora: životinje, priroda, selo, proizvodnja - pod heštegom #RuralFoto

Uslovi učestvovanja: Korisnik mora da bude punoletan i registrovan na portalu Agroklub, pri čemu je potrebno ispuniti sve tražene lične podatke u registracionom obrazcu. 

Nominovana fotografija uz kratak opis i pripadajući hešteg izbora #RuralFoto + hešteg teme (#životinje #priroda #selo #proizvodnja) treba biti postavljena na KLUB, društvenu mrežu Agrokluba tokom razdoblja nominacija.

Poziv za postanje biće otvoren od 01. juna i trajaće tri meseca, zaključno do 23:59 sati 31. avgusta 2023.

Jedan učesnik može nominovati najviše jednu fotografiju po kategoriji, dakle četiri ukupno. Za slučaj većeg broja prijava uzimaće se u obzir samo prve (sledom pristizanja) koje imaju hešteg izbora.

Proglašenje pobednika biće održano u sklopu ovogodišnje konferencije Agro.Rocks 15. septembra 2023. u Osijeku, a na kojoj će biti upriličena i izložba najboljih radova.

Kategorije izbora i smernice za tagovanje

Fotografije je moguće nominovati u jednu ili više kategorija, a one su: životinje, priroda, selo i proizvodnja hrane. Pozivamo i amatere i profesionalce da nam se pridruže - da zajedničkim snagama promovišemo sve lepote naših ruralnih prostora i domaće poljoprivrede. U nastavku donosimo smernice za kategorizaciju:

#RuralFoto #Životinje očekuju se fotografije domaćih životinja na farmama ili drugom okruženju. Slobodno nominujte i divljač iz vašeg kraja - jer su i one i deo života ruralnih prostora.

#RuralFoto #Priroda očekujemo fotografije koje dočaravaju vama najdraži ruralni prostor - polja u svom punom sjaju, reku ili potok, iz vazduha ili sa zemlje - jer želimo da veličamo prirodu.

#RuralFoto #Selo nominujte foto zapise koji ponajbolje opisuju život sela ili neki detalj ruralne arhitekture vašeg kraja - jer želimo da pokažemo sve blagodati života na selu.

#RuralFoto #Proizvodnja kadrovi ove kategorije treba da opisuju neki detalj procesa proizvodnje hrane. Slobodno uključite setvu, berbu ili žetvu, mužu ili preradu - jer ono smo što jedemo.

Učesnici apliciranjem garantuju da su nominovane fotografije njihovo autorsko delo te dopuštaju Agroklubu i pokrovitelju izbora pravo korišćenja istih tokom i nakon konkursa. 

Nagrade i rokovi

Pobednici kategorija osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 500EUR-a (bruto iznos), a tu je i posebna nagrada. Dakle, fotografija s najvećim brojem lajkova čitalaca (unutar selekcije 40 najboljih iz sve četiri kategorije) osvaja nagradu publike, a koju je omogućio glavni pokrovitelj konkursa.

Izložba najboljih primera, kao i proglašenje pobednika, biće organizovana tokom konferencije Agro.Rocks 2023 koja je najavljena za 15. septembra 2023. godine.

Terminski plan konkursa:

 • 15.05. počinje medijska najava konkursa
 • 01.06. otvaranje nominacija
 • 31.08. završetak nominacija
 • 05.09. stručni žiri donosi odluku o izboru 10 najboljih po kategorijama i proglašava najbolju fotografiju po izboru publike
 • 06.09. do 10.09. učesnici glasaju za izbor najbolje fotografije (između TOP10)
 • 15.09. proglašenje pobednika, dodjela nagrada

Pokrovitelji i partneri izbora su Evropska komisija, Hrvatske šume d.d. i Pevex d.d.

Komisija izbora

Stručni žiri RuralFoto takmičenja broji sedam članova, a poveren im je zadatak - izbor najboljih radova koji opisuju poljoprivredu i život ruralnog prostora, te da sve protekne u skladu s planiranim. Po isteku razdoblja nominacija odabire 10 finalista u svakoj od kategorija, a potom sami učesnici između tih TOP10 biraju najbolje od najboljih. 

Komisiju čine predstavnici medija, naučne zajednice, fotografi, dizajneri i komunikacioni stručnjaci.

 • Leticija Hrenković, komunikacijski stručnjak (predsednica komisije)
 • Martin Vuković, predsednik DANH
 • Jelena Sajić, portal Agronews.rs
 • Selma Mujić, portal Agroklub BiH
 • Krume Ivanovski, profesionalni fotograf
 • Ante Vekić, dizajner 
 • Tomislav Levak, univerzitetski profesor, Akademija za umetnost i kulturu

Komisija po završetku izbora sabira glasove učesnika i proglašava pobednike.

Dodatne odredbe

Organizator zadržava pravo promene teksta konkursa bez ograničenja pre početka nominacija, a tokom njegovog trajanja, uz saglasnost 2/3 članova žirija. Za slučaj odstupanja od ciljeva poziva, organizator zadržava i pravo poništenja konkursa, kao i pravo diskvalifikacije pojedinih učesnika.

Eventualne nominacije fotografija od strane članova redakcije Agrokluba (dopisnika, novinara, urednika) i sponzora izbora biće izuzete iz ocenjivanja.

Svi podaci o korisnicima biće tretirani u skladu sa smernicama GDPR i uslovima korišćenja informacionog sistema Agroklub.

Foto credit: single11011@Depositphotos