Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako izravno utjecati na bolje usvajanje hraniva iz tla?

U početnim fazama razvoja sve biljke koje niču iz sjemena fokusirane su na razvoj korijenskog sustava (bazipetalno) kako bi si osigurale dobru potporu za nadzemnu masu i opskrbile dovoljnu količinu asimilacijske površine za usvajanje hrane i vode iz tla.

Ozime kulture: Dobro razvijen korijen jako je bitan

Kada pričamo o ozimim kulturama, tipa pšenica i uljana repica, dobro razvijen korijen jako je bitan za prezimljavanje i opskrbu vodom u periodima sa manje padalina. Pšenica s početkom busanja razvija sekundarno korijenje odgovorno za ishranu novih izdanaka u busu i na kojemu je sadržana glavnina korijenovih dlačica. Uljana repica bi, kao i pšenica, u idealnim uvjetima trebala razviti 60-70% ukupne mase korijena prije ulaska u zimu kako bi u proljeće imale dobre uvjete za razvoj nadzemne mase u proljeće.

Prednosti dobro razvijenog korijenovog sustava

Biljke s većim korijenskim sustavom imaju veću aktivnu površinu usvajanja, što znači da lakše dolaze do slabo pokretnih elemenata u tlu, te ima mogućnost boljeg iskorištavanja vode iz dubljih slojeva tla u sušnom periodu. Najveća prednost dobro razvijenog korijenovog sustava očituje se po pitanju iskoristivosti dušika. Dušik je u tlu vrlo pokretan element i relativno brzo se premješta u dublje slojeve tla, te u slučaju male aktivne površine korijena taj dušik prolazi pored korijena biljaka bez usvajanja i ispire se u podzemne vode.

Cijena dušičnih gnojiva znatno je porasla u zadnjih godinu dana, te je na ovaj način najbolje spriječiti njegove nepotrebne gubitke, odnosno povećati iskoristivost.

foto: Usporedba kontrole i FA Startera na uljanoj repici 

FERTIACTYL STARTER je biostimulator sastavljen od nekoliko različitih komponenti specijaliziranih za ubrzani razvoj korijenovog sustava. Proizvod sadrži folijarno gnojivo NPK formulacije 13/5/8, 4% ugljika, huminske i fulvo kiseline, glicin-betain, te zeatin.

  • NPK formulacija služi kao folijarna ishrana bilja i nadopuna osnovnoj i predsjetvenoj gnojidbi za obavljanje svih važnih fizioloških funkcija.
  • Bakterije u tlu čine 70% žive frakcije tla, a ugljik koriste za svoju ishranu i dugovječnost. U tlu su upravo bakterije odgovorne za mineralizaciju organske tvari i održavanje ostalih ravnoteža u pozitivnom omjeru.
  • Huminske i fulvo kiseline sastavni su dio humusa, a dodavanjem istih kroz FA Starter podižemo kvalitetu već sadržane organske tvari u tlu, te uvelike utječemo na inaktivaciju štetnih spojeva i kemikalija u tlu.
  • Glicin-betain u biljkama najbolje se može usporediti sa adrenalinom kod sisavaca jer je glavni kemijski spoj odgovoran za bolju tolerantnost na stresne uvjete. Važno je napomenuti da su biljke u mogućnosti samostalno sintetizirati glicin-betain kako bi se pripremile za stres, ali za taj proces troše energiju, dok njegovim dodavanjem kroz Starter biljka svoju energiju koristi za svoj rast i razvoj. Veliki sadržaj ove aminokiseline možemo pronaći u kaktusima koji su pod stalnim stresom uzrokovanim nedostatkom vlage, a najveća prednost leži upravo u boljem iskorištavanju vode unutar sistema biljke.
  • Hormon rasta korijena pod nazivom zeatin pozitivno utječe na ubrzani rast korijenovog sustava i omogućava biljkama da postignu što veću asimilacijsku površinu upravo u vremenu kada je to najpotrebnije – početnim fazama razvoja.

FA Starter moguće je miješati sa većinom sredstava za zaštitu bilja i na taj način smanjujemo dodatne prohode traktorom u njivi. Ujedno smanjujemo šokove koje biljka trpi primjenom kemikalija, te omogućujemo njezin brži oporavak.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 618 7862 ili office@hr.timacagro.com

foto: Timac Agro Hrvatska