Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola pčelarstva
  • 26.12.2016. 18:00

Besplatna škola pčelarstva u Petrovcu na Mlavi

Društvo pčelara “Mlava“ iz Petrovca na Mlavi u saradnji sa Komisijom za poljoprivredu opštine Petrovac na Mlavi organizuju besplatnu tromesečnu školu pčelarstva, koja je počela sa radom 25. decembra ove godine .

Foto: Jordan Schwartz / Flickr
  • 1.278
  • 150
  • 0

Pčelarstvo u opštini Petrovac na Mlavi vodeća je grana poljoprivrede, a mladi su posebno zainteresovani. Na inicijativu velikog broja članova društva pčelara “Mlava“ rukovodstvo je donelo odluku da organizuje besplatnu zimsku školu pčelarstva. Ona je počela sa radom 25. decembra ove godine i trajaće do 25. marta 2017. godine. Predavanja će se održavati u velikoj sali skupštine opštine Petrovac na Mlavi. Tim povodom razgovarali smo sa potpredsednikom društva pčelara “Mlava“, Milanom Miladinovićem o nastojanjima da se pčelarstvo proširi još više i da postane zanimanje broj jedan u opštini Petrovac na Mlavi.

Pčelarstvo približiti mladima

Mladi polaznici ove zimske škole pčelarstva moći će da nauče osnovne korake u pčelarstvu, koje će im predstaviti iskusni pčelari i eminentni profesori.

“Pčelarstvo se svrstava u granu poljoprivrede, zato što pčele proizvode med, vosak, propolis i polen, koji su na domaćem i inostranom tržištu veoma traženi i veoma su ekonomski važni. Za njih će uvek vladati interesovanje. Pčele su glavni oprašivači biljnih kultura i bez njih se ne može zamisliti ratarska, povrtarska i voćarska proizvodnja. Kad ne bi bilo pčela prinosi bi bili mnogo manji. Pčele su interesantne u kibernetici, robotici i informatici, jer je njihov način komunikacije, organizacije i prenosa informacija inspirisao mnoge informatičare da naprave raznovrsne kompjuterske programe. Za pčele se može reći da su najdostojanstvenija bića na kugli zemaljskoj. One nemaju prijatelje, jer sve svoje potrebe same završavaju. Predavači će prenositi znanje polaznicima škole i kroz savete će budućim pčelarima razjasniti sve nedoumice. U ovoj školi su dobrodošli i pčelari koji su već zakoračili u pčelarstvo, a ovo je izuzetna prilika da nadograde znanje novim savetima“ kaže Milan Miladinović.

Škola uspešno započela rad

Škola pčelarstva u Petrovcu na Mlavi svoj rad je započela uspešno i odziv polaznika je veliki.

“Prvo predavanje koje je održano u nedelju 25. decembra obuhvatilo je temu “Zazimljavanje, zimovanje i prolećni razvoj pčelinje zajednice“, a predavač je bio Radoje Konstantinović iz Kragujevca, inženjer elektrotehnike i predavač SPOS-a. Ovo prvo predavanje bilo je veoma je posećeno. Škola pčelarstva će svoj rad nastaviti 21. januara 2017. godine sa početkom u 11 sati predavanjem na temu “Pčelarstvo, pčelari u Opštini Petrovac na Mlavi, u Braničevsko - Podunavskom okrugu okrugu i Srbiji“ i izborom novih tema. Za 28. januar 2017. godine sa početkom u 10 sati zakazana je redovna godišnja Skupština društva pčelara “Mlava“, a nakon nje održaće se predavanje sa temom “Formiranje ranih rojeva pre početka bagremove paše i uzgoj matica na sopstvenom pčelinjaku korišćenjem metode kod proizvodnje matičnog mleča“. Predavač će biti Momčilo M. Milivojević iz Kragujevca dipl. pravnik i predavač SPOS-a “, objašnjava Milan Miladinović.

Šansa za samozapošljavanje

Veliki broj mladih u opštini Petrovac na Mlavi je nezaposlen i šansu za samozapošljavanje mogu da potraže u pčelarstvu

“Pčelarstvo kao perspektivno zanimanje iz godine u godinu sve više budi interesovanje ljudi koji žele da započnu sopstveni posao. Opština Petrovac na Mlavi ima veliki potencijal za razvoj pčelarstva, posebno kada je reč o mladima koji su ostali na imanjima svojih roditeljima" kaže Miladinović.

Obrazovanje za pčelare u srednjoj školi “Mladost“

Razmatra se ideja da se inicira otvaranje odeljenja za pčelarstvo u srednjoj školi "Mladost".

“Ovde bi se vršilo obrazovanje za visoko kvalifikovanog pčelara. Nakon pokretanje inicijative pristupiće se podnošenju zahteva Ministarstvu prosvete Republike Srbije za odobravanje otvaranja odeljenja. Ovakav vid obrazovanja bio bi dostupan ljudima svih uzrasta koji vole pčelastvo“, zaključio je Milan Miladinović

Foto: Jordan Schwartz / Flickr


Tagovi

Petrovac na Mlavi Društvo pčelara Mlava Zimska škola pčelarstva Milan Miladinović Radoje Konstatinović


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi