Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nosema ceranae
  • 14.02.2018. 18:15

Bolesne pčele se hrane zdravije

Postavilo se pitanje - kada pčele imaju priliku da biraju svoju hranu, da li biraju ono što je dobro za njih?

  • 857
  • 102
  • 0

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Microbial Ecologi upoređivala je navike hranjenja zdravih pčela sa onima zaraženim parazitom Nosema ceranae. Istraživači su pčelama ponudili različite vrste polena. Otkrili su da su bolesne pčele živele duže kada su imali pristup polenu koji je bio mnogo hranljiviji, iako je povećao i broj parazita koji se nalaze u njihovom crevu.

"Postavilo se pitanje - kada pčele imaju priliku da biraju svoju hranu, da li biraju ono što je dobro za njih?" rekla je Džejd (Jade) Ferguson, studentkinja koja je sprovela projekat za svoj diplomski rad.

Zaražene pčele biraju kvalitetan polen

Odgovor je bio - da. Kada se daje mogućnost ishrane na veštačkom cveću sa visokim kvalitetom polena, nižim kvalitetom polena ili šećernom vodom, zdrave pčele nisu dale prioritet polenu. Međutim, dvostruko više zaraženih pčela izabralo je kvalitetan polen.

"Nosema ceranae je jedan od najrasprostranjenijih parazita pčela na svetu, a mnoštvo studija je istražilo njegove efekte na fiziologiju pčela. Naša studija je prva u kojoj istražujemo efekte izbora cveta", rekao je dr Lori Lah (Lach), viši predavač na Džejms Kuk univerzitetu u Australiji.

Još uvek je nejasno kako pčele razlikuju kvalitet polena. Izgleda su paraziti još jedan faktor koji može da utiče na to koje će cveće posetiti.

Izvor: James Cook University

Foto:  fernandozhiminaicela / Pixabay


Tagovi

Pčele Bolesne pčele Ishrana Polen James Cook University Nosema ceranae Parazit Dr Lori Lach


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.