Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativne košnice
  • 07.03.2023. 18:00

Cilindrične košnice donose revoluciju u pčelarstvu?

Svojim dizajnom podsećaju na šuplje deblo, a svaki deo se lako može zameniti.

Foto: Facebook/HIIVE
  • 1.953
  • 185
  • 0

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Simulira prirodne uslove

Jedinstvene košnice svojim dizajnom podsećaju na šuplje deblo i simuliraju sličnu mikroklimu. Razvoj konačnog proizvoda je trajao tri godine. Poseban platneni vodootporni prekrivač i izolaciona obloga na bazi gline i drveta daju i do 3,4 puta efikasniju zaštitu.

Pčelinja zajednica je zaštićena od delovanja vetra, kiše, snega i sunčevih zraka. 

Praćenje stanja mobilnim telefonom

Nadzor nad svakom košnicom možete imati 24 h. Dakle, u unutrašnjosti se nalaze senzori koji omogućuju da putem mobilnog telefona pratite stanje. Pregled i zamena se lako obavljaju zahvaljujući modularnom dizajnu i pokretnim delovima. Odvojeni su plodište i medište. Popravka je izuzetno laka.

Celokupni sistem ima za cilj da pčelama pruži što prirodnije uslove uz što manje ljudske intervencije. Za izradu se koristi samo dva odsto drveta u odnosu na klasičan oblik. Cena košnice je 490 evra.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Košnica Pčelarstvo Inovativna košnica Cilindrična košnica Prirodni uslovi Inovacija u pčelarstvu Cena košnice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]