Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 30.11.2021. 10:00

Da li je moguće da Srbija ima preko milion i po košnica?

SPOS smatra da se radi o lažnom prijavljivanju broja košnica, zarad dobijanja subvencija.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 339
  • 102
  • 0

Savez pčelarskih organizacija Srbije izrazio je sumnju na zvaničan podatak da Srbija ima 30.477 pčelara koji poseduju preko 1.550.000 (1.552.818) košnica, ističući da "ne veruju" da je u zemlji toliko ni pčelara, ni košnica.

"IO SPOS-a smatra da se radi o lažnom obeležavanju jednog broja nepostojećih košnica, kao i o lažnom broju pčelara. Setimo se samo slučaja kada smo jednu prijavu prosledili Upravi za veterinu 2016. godine, pa se ispostavilo da je jedna gospođa prijavila 30 košnica, a kontrola je utvrdila da nema nijednu. Ko zna koliko takvih još ima", saopšteno je iz Saveza. 

Tražiće se izmena propisa o javnosti primalaca subvencija

Pored toga, ovih dana je predsednik SPOS-a zatražio od ministra poljoprivrede da se "ozbiljno razmisli o povećanju sume za subvencije po košnici". Ministar je odgovorio da svake godine povećava nivo subvencija po košnici, te i ove godine mora da obezbedi dodatne neplanirane novce, jer raste broj košnica za koje se traži subvencija, te prostora za povećanje sume po košnici u ovom trenutku jednostavno nema.

"Prema tome, ako je sumnja IO SPOS-a tačna, to sve ukupno znači da pravi pčelari koji zaista imaju onoliko košnica koliko su obeležili, trpe torturu lažnih pčelara, ili pravih pčelara koji su prijavili više nego što stvarno imaju, te iako država svake godine povećava novac za subvencije u masi, pravi pčelari zbog takvih malverzacija ne mogu dobiti povećanje sume po košnici."

Iako je SPOS i ranijih godina tražio kontrolu tačnosti broja košnica na terenu, a država nije imala resursa da to organizovano sprovede, IO SPOS-a je zaključio da je ova godina prekretnica. Takođe, zahtevaće i izmena propisa koji trenutno brane da se spisak primalaca subvencija javno objavi, iako svi građani punioci budžeta imaju prava da znaju gde i kome njihov novac ide.

Preko 1.800 objekata za vrcanje

Počev od oktobra 2019. godine, kada je počela registracija prostorija u domaćinstvu po novim propisima, do danas, registrovano je ukupno 1.887 objekata za vrcanje, čuvanje i pakovanje meda.

"Inače, pripremamo kratko i brzo uputstvo kako registrovati prostorije u domaćinstvu, i ono će biti objavljeno u narednim danima", najavljuju iz SPOS-a.


Izvori

SPOS


Tagovi

Košnice SPOS Pčelari Propisi Subvencije Objekti za vrcanje meda Objekti za pakovanje meda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...