Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 08.09.2016. 13:30

Flaša sa sirćetom štiti pčelinjak

Pčelari se krajem leta bore sa osama i stršljenima koji napadaju pčele da bi im krali med, ali i ubijali radilice i tako hranili svoje larve.

Foto: bigstockphoto.com, fortsite
  • 7.779
  • 777
  • 0

Kraj leta i početak jeseni vreme je kad pčelari moraju da paze na to da se u košnice ne usele štetni insekti - ose i stršljeni. Obe vrste kradu med i ubijaju pčele kako bi njima hranili svoje larve, pri tome su ose opasnije štetočine jer su prenosioci zaraznih bolesti pčela, dok u nekim slučajevima mogu izazvati grabež na pčelinjaku.

Stršljen napada na letu košnice

Stršljeni (lat. Vespa crabro) imaju cilj da prodru u košnicu i nahrane se medom, a najlakše ulaze kroz leto košnice kada pčele slabije izlaze na paše. Oni su snažni insekti koji se u malim grupama nastanjuju u drveću i pod krovovima kuća. Ženke od sažvakanog drveta prave gnezdo u koje polažu jaja.

Međutim, košnice su stršljenima idealno mesto za nastanjivanje jer u njima pronalaze sve što im treba: odrasli stršljeni hrane se biljnom hranom, jedu nektar i med, a budući da stršljeni svoje larve hrane raskomadanim insektima, od njih će direktno stradati i pčele radilice. Stoga, pri pregledu pčela obavezno treba pogledati poklopac košnice, na kojem stršljeni rado prave gnezdo za larve. To gnezdo obavezno treba uništiti dletom ili nožem. Ulaz stršljenima se sprečava postavljanjem češlja na leto košnice.

Ose se uvlače u košnice

Ose (lat. Vespa vulgaris) su takođe neprijatelji pčela i otimači hrane. Aktivnije su krajem leta i početkom jeseni jer imaju više legla koje treba da nahrane, a u to doba je na letima manje pčela koje brane svoje košnice. Ose upadaju kroz leto ili pronalaze pukotine kroz koje ulaze u košnice i kradu med. U retkim slučajevima, ose napadaju pčele u letu, odgrizaju im glavu, a trupove odnose u gnezda kao hranu za larve. I ose često grade svoja gnezda u blizini košnica, pa ako se u većem broju nasele uz pčelinjaku mogu da izazovu veliku grabež.

Sirće ili pivo i malo šećera

Mada su snažna pčelinja društva sposobna da se odbrane od napada, nije na odmet na pčelinjaku postaviti zamke za ose budući da su one, takođe, prenosnici bolesti pčela. Starija literatura je preporučivala uništavanje gnezda osa ključalom vodom, spaljivanjem pomoću petroleja ili upotrebom insekticida. Međutim, postoji i jednostavnije i jeftinije rešenje. Na svaku treću košnicu treba staviti providnu plastičnu flašu do pola napunjenu pivom ili jabukovim sirćetom u koju se doda i malo šećera.

Privučene mirisom, ose ulaze u flašu, ali iz nje ne mogu da izađu. Pčelama taj miris nije privlačan, pa autor knjige "Pčelarski radovi po mesecima" Božidar Vesković piše da je primenjujući ovu jednostavnu metodu na ulovljenih 200-250 osa u flaši nalazio samo po jednu pčelu.

Foto: bigstockphoto.com, fortsite


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Pčele Pčelari Ose Stršljeni Zaštita


Autorka

Tatjana Tadić

Više [+]

Tatjana je po zanimanju grafički inženjer - dizajner, a novinarstvom se bavi od 1996. godine. Radila je kao urednik rubrika u Poslovnom dnevniku, pokretala je i uređivala ekonomske magazine, pisala novinarske tekstove, a dugo godina je radila i kao fotoreporterka. Hobi joj je pčelarstvo :)