Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 06.02.2020. 15:00

GMO bakterije mogu pomoći pčelama u zaštiti od smrtonosnih virusa?

Modifikovane bakterije žive u crevima pčela i deluju kao biološke fabrike, crpeći lekove koji ih štite od dva glavna uzroka odumiranja kolonija pčela: grinje varoe i virusa deformisanog krila.

Foto: Pixabay/ClaraMD
  • 206
  • 21
  • 0

Naučnici sa Univerziteta u Ostinu (Austinu) (Teksas, SAD) objavili su u časopisu Science novu strategiju za zaštitu medonosnih pčela od varoe i virusa deformisanih krila.

Sve veći broj medosnosnih pčelinjih zajednica u Sjedinjenim Državama beleži opadanje broja odraslih pčela. Prema istraživanju, pčelari su izgubili gotovo 40% svojih pčelinih zajednica prošle zime, što je najviša stopa zabeležena poslednjih 13 godina od kada se istraživanje sprovodi, izveštava Ut news.

Genetski modifikovane bakterije deluju kao biološke fabrike

Naučnici su otkrili da modifikovane bakterije ubrizgane u creva pčela tamo žive i deluju kao biološke fabrike, crpeći lekove koji ih štite od dva glavna uzroka izumiranja kolonija pčela: grinje varoe i virusa deformisanog krila.

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

Kako bi se svaki problem bolesti rešio pojedinačno, naučnici su stvorili soj bakterije koji leči samo ciljani virus, a drugi soj grinje. "To ima direktne posledice za zdravlje pčela", rekla je Nensi Moran (Nancy Moran), profesorka integrativne biologije i glavna istražiteljka studije, a Šon Lenard (Sean Leonard), student i prvi autor studije dodao: "Ovo je prvi put da je neko poboljšao zdravlje pčela genetskom modifikacijom mikrobioma".

Naučnici veruju da bi njihovo novo postignuće jednog dana moglo imati širu upotrebu ovakvih bakterija koje se mogu lako uzgajati, a njihovo ubrizgavanje u organizam je jednostavno. 

Opasniji od varoe je virus deformisanih krila

Jedan od uzroka odumiranja pčela je Varroa destructor, parazitska grinja koja napada medonosne pčele. Bolest uzrokovanu ovom grinjom nazivamo varooza. Kao pravi parazit, varoa boravi na telu pčele i oslabljuje je ne samo tako da ubrizga virus u hemolimfu pčela, već se on prenosi s pčele na pčelu odnosno celo pčelinje leglo.

Virus deformsanih krila je vrlo rasprostranjen i usko povezan s grinjom varoa. Pčele pogođene tim virusom imaju smanjen životni vek i najčešće ako same ne odu, budu proterane iz košnice. Virus se naime, kao infekcija može prenositi i bez grinje kontaktom preko odraslih zaraženih jedinki. Može se dijagnostifikovati u izlučevinama, kod matične mleči i kod legla.

Prema Američkoj pčelarskoj federaciji, medonosne pčele svake godine doprinose gotovo 20 milijardi dolara vrednosti američke proizvodnje useva, a imaju ogromnu ulogu u globalnoj proizvodnji hrane.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Varoza Varroa destructor Virus deformisanog krila Genetski modifikovane bakterije


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.