Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matica
  • 03.06.2022. 13:00

Kako dodati maticu novoformiranom pčelinjem društvu?

Kupovinu matice treba planirati najmanje mesec dana unapred i tada naručiti od registrovanih odgajivača.

Foto: Depositphotos/FotoTravel
  • 900
  • 74
  • 0

Kupljene matice iskoristite za stvaranje novih pčelinjih zajednica ili za zamene starih. Na stacionarnim pčelinjacima preporuka je, radi sprečavanja prirodnog rojenja, sve zajednice posle bagrema razrojiti, a selećim pčelarima savetujemo pripremiti nove proizvodne zajednice za sledeću godinu ili krajem sezone zameniti stare mladima, navodi savetodavac Poljoprovredno stručne službe Leskovac Nenad Stefanović.

Kupovinom matica možete planski, najbrže, najjednostavnije i najjeftinije doći do novih zajednica te proširiti pčelinjak. Ujedno, na taj način ćete potpuno ovladati stanjem na pčelinjaku, kome preti prirodno razrojavanje. Tu kupovinu treba planirati najmanje mesec dana unapred i tada naručiti od registrovanih odgajivača.

Sa razrojavanjem krenite bez žurbe, tek kad su matice kod vas "u džepu", nikada ranije, ističe Stefanović.

U međuvremenu, dok ih ne upotrebite, kaveze sa maticama i pčelama pratiljama čuvajte na sobnoj temperaturi u mračnoj prostoriji te ih eventualno osvežite sa kojom kapi vode.

Bez sabirača, ali bolji prijem mlade 

Novu zajednicu formirajte od tri do šest okvira sa leglom i pčelama na njima. Da ne bi morali da tražite staru maticu, otresite okvire sa većinom zatvorenim leglom i prevešajte ih iznad matične rešetke. Sutradan ili već popodne istoga dana od nastavka sa pčelama u kojem je prevešano leglo, nešto meda i satnih osnova formirajte roj iznad osnovne zajednice ili u zasebnom nukleusu.

Ako takvu novu zajednicu postavite na istom pčelinjaku, ostaćete bez sabiračica, ali će prijem mlade biti sigurniji. Ovako oblikovanom roju, u kojem nema niti matičnjaka niti matice, dodati mladu istoga dana. Kavez sa njom postavite tako da bude dostupan pčelama te da matica, nakon što pčele pojedu pogaču, može izaći iz kaveza. Kod LR košnica kavez postavite na okvire sa leglom, a kod DB košnica kavez sa njom obesiti na prazni okvir između legla.

Paketni rojevi

Nikako je nemojte dodavati u rojeve formirane od legla u kojem nema jajašaca, niti u u društva u kojima već legu one lažne. Zajednice sa zatvorenim matičnjacima razrojavajte, kao i do sada, i nemojte ih nikada koristiti kao materijal za formiranje rojeva u koje ćete dodati kupljene mlade oplođene matice, upozorava leskovački stručnjak.

Drugi siguran način dodavanja jeste formiranje paketnih rojeva. Ovde pčele iz jedne ili više zajednica otresano na satne osnove u novu košnicu, dodajemo im matice te ih odselimo na novo mesto i prihranjujemo.

Najveća je poteškoća tada pronaći staru. Samu zamenu obavljamo tako da staru pomeramo i na njeno mesto postavljamo kavez sa mladome, vodeći računa da se taj roj mora odmah prihraniti i sve pčele isprskati šećernim sirupom zbog boljeg prijema nove. Postupajući na ovaj način, većina matica će biti prihvaćena, zaključuje Stefanović.

Drugi način

Kako smo ranije pisali, novu pčelinju zajednicu bez nabavke nove matice moguće je napraviti koristeći resurse iz sopstvene košnice. Takve radnje počinju nakon prvih voćnih paša, otprilike nakon pojave cvetanja maslačka. Plodištu uzmemo jedan ili dva okvira novog nepoklopljenog legla sa kućnim pčelama ili matičnjak i prebacimo u gornji nastavak koji će nam kasnije nakon izleganja matice biti gornje (drugo) plodište.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Dodavanje matice Nenad Stefanović Radovi u pčelinjaku Rojenje Nova pčelinja društva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...