Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apitehnika
  • 20.02.2016. 13:30

Kako dresirati pčele?

Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je neophodno stimulisati njihovu posetu određenim vrstama. Proces kojim se to obavlja se naziva dresiranje. Kako na relativno jednostavan i efikasan način dresirati pčele?

Foto: pixabay.com
  • 5.892
  • 1.102
  • 0

Za uspešno privredno pčelarstvo medonosne biljke su neophodan uslov za postizanje velikih prinosa. Pčele koriste nektar i polenov prah sa oko 2.000 vrsta biljaka. Uslovno se pčelinje paše mogu podeliti na glavnu i stimulativnu pašu. Sa biljaka glavne paše pčele skupljaju nektar i polenov prah koje magaciniraju u plodištu, a višak u medištu koji se kasnije centrifugira. Sa biljaka stimulativne paše pčelinja društva uglavnom pokrivaju potrošnju hrane u gnezdu.

Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je neophodno stimulisati njihovu posetu određenim vrstama. Ovaj proces se u pčelarstvu naziva dresiranje pčela. Dresiranje pčela je relativno jednostavan proces, a izvodi se u cilju sigurnijeg oplođenja cvetova gajenih biljaka. U pčelarstvu se za povećanje oplodnje i sigurne posete pčela cvetovima gajenih biljaka koristi nekoliko metoda, a u ovom tekstu će biti reči o dresuri aromatizovanim sirupom, dresurom metodom flitovanja i metodom inserta.

Dresiranje pčela aromatizovanim sirupom

Dresiranje pčela aromatizovanim sirupom se sastoji u spravljanju šećernog sirupa u koji se dodaju cvetovi. Šećerni sirup se spravlja u odnosu 1:1 (šećer : voda). U večernjim satima se u pripremljeni mlaki sirup dodaju cvetovi željenih biljaka kojima su prethodno uklonjeni čašični listići. Odnos listića i šećera je 3:1. Takav sirup se ostavi preko noći kada se vrši ekstrakcija eteričnih ulja. Rano ujutru, 2 do 3 sata pre izletanja pčela, se vrši stimulativno prihranjivanje društava sa 150 - 200 ml sirupa po društvu. Prihranjivanje se vrši preko hranilice, ali ga pčele radilice vrlo brzo raznose u plodište. Nakon izletanja i u jutarnjim časovima, pčele traže cvetove sa istim mirisom.

Vrlo je bitno da sav pribor i posude za spremanje sirupa budu čiste i bez stranih mirisa. Takođe, pupoljci i cvetovi u precvetavanju imaju različit sadržaj mirisnih supstanci i on nije isti kao kod cvetova u punom cvetu.

Metod flitovanja

Metod flitovanja se primenjuje kada želimo da usmerimo pčele na biljke sa slabom rodnošću ili sa funkcionalno ženskim cvetovima. Ovo je čest slučaj u vinogradarstvu, gde postoje sorte sa gore navedenim osobinama.

Priprema šećernog sirupa je identična kao kod prethodnog metoda. Posle ekstrakcije mirisnih materija 3 sata pre izletanja vrši se prihrana društava sa 150 do 250 ml aromatizovanog sirupa. Jedan čas pre izletanja pčela vrši se razređivanje sirupa 3:1 u korist vode, a zatim se tim rastvorom prska (flituje) željena parcela.

Kako dresirati pomoću metoda inserta?

Ovaj metod se zasniva na spremanju polenovog praha 20-ak dana pre cvetanja. Ovako pripremljen polen se zatim dodaje pčelama preko kutije - inserta. Da bi se sakupio polenov prah vrši se skidanje rodnih grančica sa cvetnim pupoljcima 20-ak dana pre cvetanja. Na sobnoj temperaturi provocira se prevremeno otvaranje pupoljaka. Zatim se pristupa otkidanju antera sa polenovim prahom. Polen se čuva u frižideru do momenta upotrebe.

Kada nastupi cvetanje, pripremljeni polen se meša sa krečnim prahom (likopodijumom) u koncentraciji 3:1. Tako pripremljena smesa se stavlja u specijalnu kutiju, a ona na poletaljku ispred leta košnice. Pčele prilikom izletanja bivaju naprašene i ovom smešom oprašuju željeni zasad. Na ovakav način kod jabuka se prinos udvostručuje, a kod kruške i lucerke utrostručuje.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Tagovi

Pcele Pasa Kosnica Dresiranje Polen Nektar Jabuka Lucerka Sirup Secer Flitovanje Inserta Metod


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.