Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 30.05.2023. 09:00

Kako neškodljivo po ove insekte izvaditi pčelinji otrov?

Za skupljanje toga, kako kaže Tvrtko Matijević, dragocenog prirodnog botoksa, služi specijalna kupola koju je sam izradio.

Foto: Marinko Petković
  • 299
  • 30
  • 0

Povodom svetskog Dana pčela, koji se obeležava 22. maja, magistar agronomije Tvrtko Matijević, koji je i mladi preduzetnik, pokazao je kako se neškodljivo po ove insekte vadi pčelinji otrov. Otrov koji je glavni sastojak za sada četiri kozmetička proizvoda pod brendom "BeeVenom touch" dok je peti u planu jer su sve traženiji u kometičkoj i farmaceutskoj industriji.

"Nalazimo se na početku još jedne pčelarske sezone, koja traje pet meseci, a ovu godinu su obeležile, posebno sredinom maja velike kiše. Stoga su i naše pčelice, kojih u jednoj košnici imamo čak 60.000, malo ljute", kazao je uvodno Tvrtko, i dodao da za skupljanje toga, kako kaže, dragocenog prirodnog botoksa služi specijalna kupola koju je sam izradio.

Pčelinja 330 uboda jednaka ugrizu poskoka

Prema njegovim rečima, skoro dve godine je istraživao kako bi došao do kupole, a cilj je zadržavanje feromona i privlačenje pčela na svetlo. Svoju lekovitost, koja je poznata od davnina, zahvaljuje proteinu melitinu. I, stvarno za samo nekoliko minuta, hiljade pčela su su ispunile kupolu te počele zahvaljujući elektičnom stimulatoru, lučiti 'otrov', dok je Tvrtko samo stajao kraj košnice držeći sve konce u rukama. U košnici, napominje, uvek ima sedam grama otrova, a po jednoj bi trebalo izvući van 25 grama.

Kako se čulo, celi postupak traje samo 25 minuta, a neškodljiv je za pčele, koje ionako žive jako kratko, samo 40 dana, a nakon uboda umiru. U košnici se ističe matica, koja je označena crvenom bojom i brojem 23. Njezin zadatak je da greje košnicu, jer se pčele same rešavaju trutova. Inače, njegova odiseja s pčelinjim otrovom počela je još 2014. godine sa samo dve košnice, a danas ih ima 170. No, nije zaboravio svoj prvi susret s njima koji je završio brojnim ubodim.

Tvrtko Matijević održao je prezentaciju skupljanja pčelinjeg otrova 

"Danas znam da su 330 uboda pčele, jednaka ugrizu poskoka", otkriva Matijević, koji je ponosan što ima inovativan način izvlačenja pčelinjeg otrova, zbog kojeg ne mora 'ulaziti u košnicu', jer drži da to ljuti pčele.

Za uspešan put do pčelinjeg otrova, kaže, treba ili poraniti ili okasniti u pčelinjak, odnosno vaditi ga rano ujutri ili uveče. Jedna krema sadrži 130 uboda pčela, čiji je otrov, na staklu se dobro vidi, kristalno bele boje, a ne smeđ ili žućkast.


Tagovi

Pčelinji otrov Tvrtko Matijević BeeVenom Sakupljanje otrova Pčele


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.