Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremova paša
  • 20.03.2021. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Kako pripremiti pčelinja društva za bagremovu pašu?

Pčelinje društvo koje u svom sastavu ima više mladih pčela, kvalitetnu maticu, dovoljno meda i cvetnog praha, mlado i pravilno izrađeno saće, zdravo pčelinje društvo sa dovoljnim brojem pčela spremno će dočekati glavnu bagremovu pašu.

Foto: Gordana Nastić
  • 857
  • 463
  • 0

Pred bagremovu pašu svaki pčelar koji se uspešno bavi ovom delatnošću potrudi se da maksimalano razvije svoja pčelinja društava koje je tokom godine brižljivo negovao. A svako, prema rečima Srđana Zafirovića, savetodavca za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, koje u svojoj zajednici ima više mladih pčela, kvalitetnu maticu, dovoljno meda i cvetnog praha, mlado i pravilno izrađeno saće, zdrava pčelinja zajednica sa dovoljnim brojem pčela spremno će dočekati glavnu bagremovu pašu.

Otuda svi oni koji se bave pčelarstvom da bi postigli ovaj cilj moraju još u aprilu da obave glavni pregled društva, a na osnovu koga će odrediti koje radove će u narednom periodu preduzeti u pčelinjaku.

"Osim što će pratiti stanje u pčelinjaku i blagovremeno proširivati gnezdo pčelari moraju da spreče i pojavu roja. U obavezi su i da otvaraju saće sa starim medom radi stimulisanja matice da leže jaja, oduzimaju okvire sa vrškom cvetnog praha, hvataju prah hvatačima - podnom mrežicom i obavljaju prehranjivanje ukoliko dođe do smanjenja unosa hrane i koriste voćnu pašu za izgradnju novog saća", kaže Zafirović i dodaje da je takođe neophodno da na pčelinjacima postave i pojilo na što osunčanijem mestu gde nema vode i spajaju i izjednačavaju društvo, sprovode borbu protiv varoe i kontrolišu zdravstveno stanje pčela i legla.

Širenje pčelinjeg gnezda na vreme, nikako ranije

Naš sagovornik navodi da u drugoj polovini marta dolazi do cvetanja većeg broja biljaka, a samim tim i do većeg unosa nektara i cvetnog praha u košnice. Sve ovo predstavlja veliki stimulans za širenje odnosno razvoj legla koji je izraženiji ukoliko je lepo i toplo vreme.

"Proširivanje pčelinjeg gnezda pčelari treba da rade kada u košnici postaje tesno i kada broj mladih pčela prevazilazi broj zimskih pčela. Ovo treba obaviti blagovremeno, ne ranije, jer može doći do nazeba legla, a nikako se ne sme zakasniti jer to usporava razvoj legla."

Proširivanje pčelinjeg gnezda pčelari tek kad u košnici postane tesno

Kako dalje objašnjava, ovaj posao se mora započeti kada su krajnji okviri u gnezdu posednuti pčelama i tada treba ubaciti satne osnove i saće do krajnjih okvira sa leglom, a kod jakih društava može i u centar.

"Proširivanje legla obavlja se postepeno sve dok se ispuni košnica sa okvirima", savetuje Zafirović i podvlači da se dodavanje nastavka obavlja neposredno pred glavnu pašu.

Slabo društvo spojiti sa jakim

Ovo se, kako ističe on, najčešće radi kako zajedinica ne bi dobila nagon u jeku pčelinje paše za prirodno rojenje koji bi bio jači od nagona za skupljanje hrane, a samim tim bi pčelari izgubili glavnu pašu. Dodavanje nastavaka se obavlja u popodnevnim časovima na temperaturi preko 20 stepeni i kada u košnici ima osam do devet okvira sa leglom i kada su ulice "posednute" pčelama.

"Spajanje nedovoljno razvijenih pčelinjih društava treba obaviti desetak dana pre cvetanja bagrema direktnom ili indirektnom metodom. Najčešće slabo se spaja sa jakim pri čemu je u novom matica iz onog jačeg. Cilj je stvaranje jače zajednice jer pčele radilice postaju skupljači hrane sa 15 dana i u slabijem društvu sa 25 dana", naglašava Zafirović i dodaje da pčelar svojim pravilnim radom potpomaže stvaranje jakog i zdravog društva koji će brojati preko 50.000 pčela i biti spremno da iskoristi glavnu pašu.


Tagovi

Bagremova paša Rojenje pčela Srđan Zafirović Košnice Pčelinja društva


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao