• Pčele na krovu
  • 10.09.2021. 18:00
  • Beč

Košnice sa 200 hiljada pčela postavljene na krovu studentskog doma

O pčelama će se brinuti lokalno udruženje bečkih pčelara, a u 60 kilograma meda će uživati korisnici studentskog doma.

Foto: Depositphotos/Girtss (ilustarcija)
  • 162
  • 31
  • 0

Pet košnica sa 200 hiljada pčela postavljeno je prošlog meseca na krovu studentskog doma Vajnabase 19 u Beču. O njima se brine tim lokalnog udruženja pčelara, a očekuje se kako će godišnje proizvoditi oko 60 kilograma cvetnog meda, stoji u saopštenju Grada Beča.

Osim u medu, korisnici ovog studentskog doma moći će dva puta godišnje da obilaze košnice i degustiraju pčelinje proizvode. U njegovom sklopu nalazi se i livada kako bi se pčelama osigurale dovoljne količine hrane, a ove jeseni planirana je i sadnja voćaka i grmova.

Inače, ovaj prostor za studente je jedan od četiri studentska doma kojima upravlja kompanija "Base - homes for students" u vlasništvu "WSE Wiener Standortentwicklung" i Bečkog holdinga.

"Naš holding je pokretač važnih procesa modernizacije i razvoja u gradu te daje veliki doprinos oblikovanju i sprovođenju strategije održivosti. Uostalom, takvo poslovanje bilo je i jeste jedan od temelja kompanije", kazala je Sigrid Oblak, direktorka Bečkog holdinga dodavši da nove pčelinje zajednice na krovu nisu samo vredan doprinos održivosti, već i važan podsticaj za zaštitu ovih oprašivača.

"Primarni cilj nam je da obezbedimo najbolji mogući smeštaj za studente, ali vrlo nam je važno i stvaranje dodatne vrednosti za neposredno okruženje. Smatram da s košnicama na krovu doma u saradnji sa lokalnim udruženjem pčelara, dajemo važan doprinos ekosistemu ovog dela grada", poručio je direktor kompanije Base, Tomas Lebinger.

Novom saradnjom zadovoljni su i lokalni pčelari koji su sebi postavili cilj da zbliže pčele i ljude u gradu. Oni se vode principima koji podržavaju regionalnost i brigu o životinjskim vrstama kao i o životnoj sredini.


Tagovi

Pčele Krov Studentski dom Grad Beč Urbano pčelarstvo Košnice na krovu


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.