Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza meda
  • 04.11.2017. 20:30

Lažni med širom Evrope

Rezultat testiranja koje je obavio Evropski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr
  • 360
  • 24
  • 0

Rezultat testiranja koje je obavio Evropski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda. Testirano je 2.264 uzorka meda iz svih zemalja Evropske unije, kao i iz Norveške i Švajcarske.

Metode testiranja meda variraju

Prevara sa medom ima različite forme, prenosi Euractiv: "Prodaja jeftinijeg meda od različitih biljaka po ceni čistog meda, dodavanje šećernog sirupa kako bi se povećala količina ili skupljanje meda pre vremena, pa veštačko sušenje u velikim 'fabrikama meda0, kako bi se skratili vreme i troškovi".

Članice EU su u obavezi da obavljaju laboratorijske testove meda koji proizvode i uvoze. Time se proveravaju poreklo, nivo polena, vlažnost i prisustvo dodatog šećera. Međutim, metode testiranja variraju.

"To je slično sportu i analizi dopinga. Oni koji testiraju nikad ne znaju da li ima novog leka na tržištu. Kad uzmete u obzir različite vrste sirupa koje su dostupne, nema jedinstvene tehnologije za sve. Potrebno je sagledati mnoge hemijske i fizičke parametre", tvrdi Stiven Švarcinger (Stephan Schwarzinger), profesor strukturalne biologije na Univerzitetu u Bajrotu (Bayreuth, Nemačka).

Najviše se uvozi med iz Kine

Potražnja meda u Evropi je veća od proizvodnje, pa je uvoz rešenje. Najviše se uvozi iz Kine - 50%, a najveći uvoznici su Velika Britanija, Belgija i Španija. Prodajom meda Kina je zaradila 231 milion evra u prošloj godini.

Međutim, većina meda iz ove zemlje se zasniva na nezrelom medu, koji se skuplja dok je još redak i sa velikom koncentracijom vode. Nakon što su kineske sanitarne vlasti počele strogo da kontrolišu kvalitet izvoznog meda, posebno u EU, došlo je do pada izvoza u Evropu za 3% u 2016. godini.

Deklaracije na medu nisu dobre

Med je u EU regulisan Direktivom o medu, ali zahtevi za deklarisanje porekla nisu na visokom nivou.

"Informacija na deklaraciji potrošačima ne govori ništa, osim da med nije sa Marsa", kaže Valter Hafeker (Walter Haefeker), direktor Asocijacije evropskih odgajivača pčela.

Postoje inicijative u Parlamentu da se ova direktiva izmeni, kako bi uključila zemlju porekla i razmere mešavina.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Lažni med Šećer u medu Walter Haefeker Stephan Schwarzinger Testiranje meda Evropski zajednički istraživački centar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.