Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena meda
  • 28.08.2019. 15:00

Loša bagremova i livadska paša - med sve skuplji

U Pomoravlju gde ima oko pet hiljada pčelinjih društava gotovo da nisu vrcali med zbog loše bagremove i livadske paše. Tržište zato reaguje konstantnim povećanjem cene meda.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 380
  • 26
  • 0

Prošlogodišnja cena tokom jeseni i zime je bila 800 dinara za teglu meda. Na sajmu pčelarstva u Jagodini prodato je  gotovo sve što je izloženo. 

"Što mi je ostao med, to su zalihe od prošle godine, tako da mogu svoje mušterije da zadovoljim sa time. A sa ovim, kako ga mi zovemo, livadskim ili medljika, isto je omanuo. Kad je trebalo da medi, onda su zapekle ove vrućine", kaže Momčilo Matić, pčelar iz Jagodine. 

Pčelari imaju problema sa trovanjima i krađama pčela

Pomoravski pčelari kažu da trenutno rade sa gubitkom. Imaju ogromne rashode za prihranjivanje pčela, a med uglavnom nemaju za prodaju.

Boban Mišić, pčelar iz Jagodine kaže da mu je ovo četvrta godina koja je katastrofalno loša. "Moramo da menjamo koncept pčelarenja, jer godine su sve lošije i lošije," ističe Mišić.

Na lošu pašu i vremenske prilike pčelari ne mogu da utiču. Ipak, imaju i velike probleme sa trovanjima i krađama pčela zbog čega su zatražili i pomoć države.

"Imamo timove koji se time bave, pomažu nadležnim organima. Država nam je tu dosta pomogla, izmenjen je i zakon o sredstvima za zaštitu bilja koji će omogućiti da u budućnosti toga bude manje jer će praktično pesticide moći da koriste samo oni koji su obučeni i u dozama koje su dozvoljene. Nažalost, malo je znanja na terenu", navodi Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, a prenosi RTS. 

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju i uskoro otvaranje pogona u Rači koji će omogućiti prikupljanje i plasman meda bez posrednika. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Pčelarstvo Med Prinosi meda Cena meda Momčilo Matić Boban Mišić Rodoljub Živadinović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.