Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 19.04.2016. 12:00

Med je savršenstvo prirode

Mnogi pčelari kažu da je rad u pčelinjaku privilegija, a pčelarenje velika potreba pojedinaca da žive u skladu sa prirodom.

  • 2.385
  • 1.581
  • 0

Mnogi pčelari kažu da je rad u pčelinjaku privilegija, a pčelarenje velika potreba pojedinaca da žive u skladu sa prirodom. Prema rečima pčelara, tehnika pčelarenja može se naučiti iz knjiga ili od iskusnih proizvođača, ali samo oni koji vole pčele mogu uživati u ovom poslu.

Danica Čorda iz Bačke Palanke odrasla je uz roditelje pčelare, njen otac Dušan Mandić ima ogromno pčelarsko iskustvo kao i brojne nagrade i priznanja za rad u ovoj oblasti.

U pčelinjaku od malena

"Davno sam počela da se interesujem za pčelarstvo, ali zadnjih godina sam se intenzivnije posvetila medu i ostalim pčelinjim proizvodima. U srednjoj školi zainteresovala sam se za zdravu hranu, ali i tokom daljeg školovanja išla sam u tom pravcu. Diplomirala sam na katedri za gastronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu tako da kada radim sa medom stručno znanje dopunjujem ličnim iskustvom. Sa roditeljima radim u pčelinjaku, imamo oko stotinu društava koje selimo u zavisnosti od paše, posećujemo sve pčelarske manifestacije, a svake godine smo na Tašmajdanu, sajmovima, izložbama. Ja veliku pažnju posvećujem ispitivanju tržišta, prodaji, gde god da odem razgovaram sa ljudima o značaju meda u ishrani. Volim da pripremam jela ali i poslastice od meda, a veliku pažnju posvećujem i pakovanju i dekoraciji. Najčešće pravim medenjake koje dekorišem u skladu sa namenom (rođendani, krštenja, slavlja)", objašnjava ova pčelarka.

Danica kaže da je med najbolje komzumirati u prirodnom stanju, ali dobro ga je konzumirati i koristiti u poslasticama kao zamenu šećeru. Prošle godine Danica je medenjake predstavila i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a komisija koju su činili eminentni stručnjaci iz ove oblasti kvalitet i ukus ove poslastice ocenila je sa najboljom ocenom i dodelila joj Veliku zlatnu medalju.

Med je jedinstven proizvod

"Pripremam i različite mešavine meda, suvog voća i začina. Interesentan je namaz koji pravim od jednakih količina meda i kakaa, kao i mešavinu za imunitet na bazi meda, polena i propolisa. Na svakoj manifestaciji težim da svima ukažem da nauče da pravilno konzumiraju med, da ga ne uzimaju neposredno posle jela ili samo kada su bolesni, treba ga koristiti u ishrani svakodnevno jer je on jedinstven prirodni proizvod koji sadrži sve što treba ljudskom organizmu.On je savršenstvo prirode i zato bi trebao biti obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali moraju se steći navike i potrebe za stalnim unosom meda i pčelinjih proizvoda, jer su velike mogućnosti obzirom da se može koristiti u pripremi jela, peciva, slatkiša, sokova i sladoleda", kaže Danica i dodaje da je početkom godine u Valjevu održala predavanje o pravilnom korišćenju meda.

Ona je zaposlena i radi u struci, ali za pčelarstvo i med uvek nađe vremena, a to savetuje i drugima. "Tempo života je veoma brz i većina nas nema dovoljno vremena za zdravu hranu koja zaista zaslužuje da joj se posveti više pažnje", kaže na kraju Danica Čorda.

Foto:bigstockphotos.com; darios


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Pčelarstvo Danica Čorda Bačka Palanka Pčelarka Dušan Mandić Pčelinjak Pčelinji proizvodi Košnice Pčelinja društva


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.