Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 03.09.2017. 09:00

Med treći u svetu po falsifikovanju

Prevare sa medom koji dolazi iz uvoza, kao i prevare unutar, EU alarm su za uzbunu, poručuju iz Evropskog palamenta.

Foto: kostik
  • 1.893
  • 190
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta u Briselu raspravljao je o nacrtu izveštaja "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU" koji je u ime Kluba zastupnika EPP-a sastavio mađarski zastupnik Norbert Erdoš (Norbert Erdős).

Pčelari su i prilikom boravka na Evropskoj nedelji pčela i oprašivanja u Evropskom parlamentu u junu upozorili na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda.

Prevare sa medom alarm za uzbunu

Med je treći proizvod u svetu koji se najviše falsifikuje. Rezolucija ističe kako je trenutno najveći problem u sektoru pčelarstva širenje takvoga meda na unutrašnjem tržištu, čime je uzrokovano smanjenje kupovne cene meda za 50% od 2014. do kraja 2016. godine. Prepolovljene cene meda u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Francuskoj i vrlo niska potrošnja meda u državama članicama, razlozi su zbog kojih bi treba preduzeti konkretne mere.

Rezolucija poziva države članice i Komisiju da prisile proizvođače meda iz trećih zemlja, posebno Kineze, koji se koriste nepoštenim metodama i one koji pakuju, kao i trgovce iz EU, koji svesno mešaju falsifikovani uvezeni med sa visokokvalitetnim evropskim medom da deluju u skladu sa zakonom, na veće kontrole meda, koji pristiže na spoljne granice EU iz trećih zemalja, pomoću uzoraka.

Izmena Direktive o medu

Ključno rešenje bila bi zamena nejasne oznake "mešavina meda iz država članica EU i meda iz država koje nisu članice EU" navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potiču vrste meda korišćene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redosledom koji odgovara razmerama korišćenim u konačnom proizvodu. Zatražene su i izmene Direktive o medu, ali i povećano finansiranje za pčelarstvo, uvođenje direktne podrške za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU za Nacionalne pčelarske programe.

Upitna proizvodnja hrane

Loše zdravlje pčela i smanjenje broja kolonija dovode u pitanje oprašivanje useva i proizvodnju hrane, s obzirom na to da 76% evropske proizvodnje hrane zavisi od oprašivanja koje obavljaju pčele. Ekonomska vrednost oprašivanja, koja se u EU procenjuje na 14,2 milijarde evra godišnje, uveliko premašuje vrednost proizvedenog meda.

Foto: kostik2photo / Bigstock


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.