Prevare sa medom koji dolazi iz uvoza, kao i prevare unutar, EU alarm su za uzbunu, poručuju iz Evropskog palamenta.
Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskoga parlamenta u Briselu raspravljao je o nacrtu izveštaja "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU" koji je u ime Kluba zastupnika EPP-a sastavio mađarski zastupnik Norbert Erdoš (Norbert Erdős).
Pčelari su i prilikom boravka na Evropskoj nedelji pčela i oprašivanja u Evropskom parlamentu u junu upozorili na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda.
Med je treći proizvod u svetu koji se najviše falsifikuje. Rezolucija ističe kako je trenutno najveći problem u sektoru pčelarstva širenje takvoga meda na unutrašnjem tržištu, čime je uzrokovano smanjenje kupovne cene meda za 50% od 2014. do kraja 2016. godine. Prepolovljene cene meda u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Francuskoj i vrlo niska potrošnja meda u državama članicama, razlozi su zbog kojih bi treba preduzeti konkretne mere.
Rezolucija poziva države članice i Komisiju da prisile proizvođače meda iz trećih zemlja, posebno Kineze, koji se koriste nepoštenim metodama i one koji pakuju, kao i trgovce iz EU, koji svesno mešaju falsifikovani uvezeni med sa visokokvalitetnim evropskim medom da deluju u skladu sa zakonom, na veće kontrole meda, koji pristiže na spoljne granice EU iz trećih zemalja, pomoću uzoraka.
Ključno rešenje bila bi zamena nejasne oznake "mešavina meda iz država članica EU i meda iz država koje nisu članice EU" navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potiču vrste meda korišćene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redosledom koji odgovara razmerama korišćenim u konačnom proizvodu. Zatražene su i izmene Direktive o medu, ali i povećano finansiranje za pčelarstvo, uvođenje direktne podrške za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU za Nacionalne pčelarske programe.
Loše zdravlje pčela i smanjenje broja kolonija dovode u pitanje oprašivanje useva i proizvodnju hrane, s obzirom na to da 76% evropske proizvodnje hrane zavisi od oprašivanja koje obavljaju pčele. Ekonomska vrednost oprašivanja, koja se u EU procenjuje na 14,2 milijarde evra godišnje, uveliko premašuje vrednost proizvedenog meda.
Foto: kostik2photo / Bigstock
Autorka