Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništene košnice
  • 21.07.2021. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Sokolina na Tari

Medved mu provalio u pčelinjak i potpuno uništio pet košnica

Poznati pčelar Rade Marijanović iz Bajine Bašte godinama vodi bitku sa medvedima, koji mu i pored potpune zaštite upadaju u pčelinjake i uništavaju košnice.

Foto: Arhiva Radeta Marjanovića
  • 633
  • 33
  • 0

Kada je Rade Marijanović došao u pčelinjak na Sokolini na Tari zatekao je potpuno uništenih pet, od ukupno 40 košnica.

Prema njegovim rečima, tu je postavio pčelinjak radi skupljanja livadskog meda. Bio je ograđen čobanicom, žicom kroz koju je puštena struja male snage i taj deo je osvetljen reflektorom. Medved je uspeo da probije čobanicu nekim čudom jer iz iskustva zna da čim oseti struju, on pobegne.

"Provalio je baš pored mesta odakle se napaja ograda. Postoji mogućnost da je bilo grmljavine i nestalo struje. A nije se obazirao ni na reflektor koji osvetljava kao da je dan", priča za Agroklub Marijanović o opasnom posetiocu koji mu je potpuno uništio košnice.

Pored njih, pojeo je i svo saće i cela legla. Kako kaže naš sagovornik, zapravo najviše traži crviće, a manje med. Zato i jeste u stanju da potpuno uništi pčelinjak. Isto tako i mravinjake napada tražeći larve.

Medved se rukovodi njuhom i zna kada da napadne

Najzanimljivije je to što ta životinja koristi priliku da dođe kada nema ljudi.

"I pre nekoliko godina kada su mi pčelinja društva bila u Rastištu čuvao sam ih nekoliko dana. Kada sam se vratio kući u Bajinu Baštu, medved je provalio i uništio mi 30 košnica", objašnjava ovaj pčelar, dodajući da je zver čekala da on ode i tek onda je došao. Veoma je pametan i kada oseti čoveka neće da se pojavi. 

Medved je inteligentan i zna kada da napadne

Da se rukovodio njuhom govori i situacija da nije puno pomogao ni radio koji je naš sagovornik postavljao unutra da svira po celu noć. Nezvani gost bez straha je ušao i uništio nekoliko košnica.

Rade već decenijama prati i posmatra prirodu i tvrdi da životinje među sobom komuniciraju.

Kako kaže, kada je blizu pčelinjih društava, uvek čuje puha na vrhu drveta kako kreči. A onda ptice dojavljuju jedna drugoj noću. To medved prati i razume da neko ima u pčelinjaku, gde dolazi obično kada je kiša. Ili noću oko 22 sata ili oko tri sata ujutru.

Pčelari uvek treba da se edukuju

Slučaj razvaljivanja odmah je prijavio rendžerskoj službi u Nacionalnom parku Tara, koja je izašla na teren i napravila službeni zapisnik. Procenjena je šteta od oko 120.000 dinara. Zapisnik procene štete prosleđen je nadležnom ministarstvu za naknadu gubitka od države.

Inače, Marijanović je poznati pčelar ne samo u Srbiji, već i u regionu. Ima oko 600 svojih košnica kod Bajine Bašte i u Vojvodini, gde je oko 300 njih na paši suncokreta. Predsednik je profesionalnog udruženja pčelara "Omorika" u svom gradu. Prvih nekoliko košnica nabavio je početkom osamdesetih godina prošlog veka. Zbog svoje sposobnosti i znanja, pčelinjak je proširivao i počeo ozbiljno da se bavi proizvodnjom meda.

Od 80.-ih godina prošlog veka drži pčele

"Proširivao sam društva i uspešno proizvodim matice. Zato kod mene dolaze proizvođači iz Slovenije, BiH, Italije, Švedske, Nemačke... Ineteresantna im je genetika mojih pčela, ali i med koji proizvodim".

Već 25 godina živi od tog posla, a njegovim stopama krenuo je i sin Danijel. On ima oko 300 košnica i veoma je talentovan pčelar. Njega i još desetak mladih, Rade je obučio kako treba postupati i postali su stvarno dobri u tome što rade.

Svojim kolegama pčelarima poručuje da treba da prate naučna dostignuća i redovno posećuju predavanja na Poljoprivrednom i Veterinarskom fakultetu, gde se nauči mnogo o raznim bolestima i preparatima koji trebaju da se koriste uproizvodnji.


Foto prilog


Tagovi

Rade Marijanović Pčelar Napad medveda Uništene košnice Pčelinjak Proizvodnja meda Matice Edukacije pčelara


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.