Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola meda
  • 19.10.2023. 10:30

Menjaće se Pravilnik o kvalitetu meda - zašto?

Za snažniji razvoj ovog sektora, saglasni su pčelari i pčelarska privreda, potrebne su zajedničke aktivnosti svih aktera koji se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda.

Foto: Privredna komora Srbije
  • 219
  • 31
  • 0

Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije (PKS) pokrenuće prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede inicijativu za izmenu postojećeg Pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi se unapredio postupak utvrđivanja kvaliteta meda, istaknuto je na sednici Grupacije u PKS.

Za snažniji razvoj ovog sektora, saglasni su pčelari i pčelarska privreda, potrebne su zajedničke aktivnosti svih aktera koji se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda i formirati Naučno savetodavno telo pri Odboru za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Pčelari tvrde da falsifikati meda u trgovinama nemaju nikakve veze sa njima

Srbija je za osam meseci 2023. godine izvezla 964 tona meda za 4,5 miliona evra, što je 31 odsto manje nego prethodne godine. Najviše meda je plasirano na tržišta Norveške, Italije i Crne Gore.

U tom periodu uvezli smo 219 tona za 600.000 evra, 54 odsto manje nego u isto vreme prošle godine. Najviše meda se uvozilo iz Ruske Federacije, Novog Zelanda i Grčke.

Prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Srbija je raspolagala sa 977.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i u istom nivou kao prethodne godine. 


Tagovi

Pravilnik o kvalitetu meda Privredna komora Srbije Izvoz meda Lažni med Kontrola meda Broj košnica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...