Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u pčelarstvu
  • 26.06.2014. 09:45

Pčelari Srbije i BiH pretrpeli goleme štete

Vremenske neprilike nanele su štetu i u pčelarstvu BiH i Srbije. Mnogi su ostali bez celih pčelarskih zajednica, košnica i meda.

Foto: depositphotos.com, Ikonoklast
  • 731
  • 64
  • 0

Ovih dana vremenske neprilike stvaraju probleme u pčelarstvu. Za ovu godinu pčelari su očekivali mnogo bolje rezultate, no kiša i poplave poremetile su im sve planove. Puno njih ostalo je bez pčelinjih zajednica, uništene su im košnice, a o medu da i ne pričaju.

"Do sada nam se javilo 12 pčelara kojima je uništeno 229 košnica. Međutim, taj broj je sigurno mnogo veći, jer imamo dosta pčelara u područjima koja su pretrpela velike štete i koji se sad bave sanacijom i obnovom svojih objekata, a tek posle će se znati koliko košnica im je oštećeno", ističe Milorad Tešić, sekretar Udruženja pčelara Semberija iz Bijeljine.

Ukupna šteta koju su pčelari u Srbiji do sada pretrpeli zbog poplava veća je od 25 miliona evra, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović. Navodi da su uništene 6.233 pčelinje zajednice, što je šteta od 1.220.000 evra, imajući u vidu vrednost pčelinjih zajednica usred bagremove paše. Kaže kako ciklon Tamara nije zahvatio samo poplavljena područja nego čitavu Srbiju, zbog čega je ove godine bagremova paša u potpunosti izostala, a očekuju se problemi i u nadolazećem vremenu jer kiše i hladno vreme ne dozvoljavaju medenje biljaka. Govoreći o razmerama štete od izostanka bagremove paše, Živadinović je precizirao da je šteta veća od 20 miliona evra, imajući u vidu da je prošle godine proizvedeno 3.030 tona bagremovog meda, od čega je oko 2.000 tona izvezeno.

Štete u BiH će se verovatno izmeriti u desetinama hiljada KM. Cena jedne košnice, odnosno 1 pčelinje zajednice, iznosi najmanje 200 KM (oko 102 €). Štetu su pretrpeli i pčelari iz Federacije BiH iz razloga što je većina njih svoje pčelarske zajednice u toku cvata bagrema prevezla na područja uz Savu.

"Ono što sada možemo očekivati jest povećanje uvoza kvalitetnog meda iz država poput Kine ili Argentine , koje ne zadovoljavaju standarde EU i ne mogu izvoziti u EU , pa će plasirati med na naše tržište . Takođe, možemo očekivati povećanje cene meda krajem godine . Trenutna cena tegle meda je od 15 do 20 KM (7-10 €), a vrlo je verovatno da će ona krajem godine biti i preko 20 KM", kaže Rizah Osmanović, pčelar iz Tuzle.

Foto: depositphotos.com, Ikonoklast


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Udruženje pčelara Samberija Milorad Tešić Rizah Osmanović Štete u pčelarstvu