Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 04.11.2019. 17:00

Pčelari traže jednostavniji zakonski proces dokazivanja trovanja pčela 

Donet je novi zakon o sredstvima za zaštitu bilja, poboljšana saradnja među nadležnim inspekcijama i kvalitet nadzora, ali i dalje je teško dokazati ko truje pčele.

Foto: Depositphotos/=McSim=
  • 237
  • 36
  • 0

Savez pčelarskih organizacija Srbije, stručnjaci za ruralni razvoj jugoistočne Evrope i nemački GIZ organizovali su skup na kom je bilo reči o praktičnim i zakonskim rešenjima zaštite pčela od trovanja.

Za suzbijanje trovanja pčela, kako smatraju stručnjaci nisu dovoljni samo stroži inspekcijski nadzor i veće kazne. Irena Džimrevska iz Nemačke agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) kaže da je edukacija jako bitna zato što očigledno i pored dobre volje postoji dosta nepoznanica, odnosno nedostatak adekvatnog znanja i adekvatnih praksi, a isto tako po njenim rečima važna je i zakonska regulativa.

Živadinović: Bilo je i slučajeva da su pčelari tužili, pa izgubili

Glavni uzroci trovanja pčela u Srbiji su nepravilna upotreba pesticida i zaprašivanje komaraca i krpelja iz aviona. Tada dolazi do njihovog masovnog trovanja ili slabljenja društava, što praktično uništi godišnji prinos. Donet je novi zakon o sredstvima za zaštitu bilja, poboljšana saradnja među nadležnim inspekcijama i kvalitet nadzora, ali i dalje je teško dokazati ko truje pčele.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, smatra da mora da se nađe neki zakonski način da se pojednostavi, uprosti, ubrza rešavanje tih problema na sudovima i u prikupljanju dokaza kako bi pčelar mogao da ostvari nadoknadu štete.

"Ovako zaista imamo velikih problema. Bilo je i slučajeva da su pčelari tužili, pa izgubili i morali da plate ogromne sudske troškove," naglašava Živadinović.

Nadležni kažu da zajedno sa pčelarima rade na rešavanju tog problema. Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede kaže da pčelari u tom postupku teško dokazuju trovanje pčela, tako da je tu po njegovim rečima potrebno interministarsko sagledavanje cele situacije. "Mislim da država treba da im pomogne da do pravde dođu na jedan brži način," kaže Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, prenosi RTS. 

Projekat u koji su uključene opštine Bujanovac, Surdulica, Bosilegrad, Crna Trava i Trgovište i četiri opštine iz Bugarske i Severne Makedonije samo je jedan od regionalnih projekata podrške ruralnom sektoru u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.


Izvori

RTS


Tagovi

Pčelarenje Trovanje pčela Zakon o sredstvima za zaštitu bilja Nadoknada štete GIZ Irena Džimrevska Rodoljub Živadinović Velimir Stanojević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.