Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 08.10.2022. 12:00

Pčelinjak u oktobru - kako zajednici olakšati prezimljavanje?

U oktobru pčele radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, pa zatvaraju sve pukotine propolisom, a pčelari?

Foto: Depositphotos/leopictures
  • 507
  • 18
  • 0

U oktobru se rađaju i poslednje pčele iz ovogodišnjeg legla. Matica polako smanjuje i prestaje polagati jaja i te pčele, uz one iz avgusta i septembra preživljavaju zimu pa su kao takve bitne za opstanak zajednice.

U proleće upravo se te koje ulaze u zimu brinu o novim izleženim pčelama koje susrećemo u proleće. U oktobru radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, pa zatvaraju sve pukotine propolisom, a pčelari po potrebi vrše zadnje premeštanje okvira za usmeravanje klupka ukoliko smatraju da treba intervenisati. 

Padom spoljnih temperatura ispod 11-12 stepeni Celzijusa pčele prelaze u klupko, a formiraju ga ili na preostalom leglu, ukoliko ga ima, ili na praznom saću iz kojeg su zadnje izašle iz legla tako da se usmeravanjem tih okvira po potrebi centrira položaj.

Kako temperatura pada, sve više su stisnute u ulicama između saća. U sredini klupka uvek je matica, oko nje su mlađe, a prema ivici starije pčele. One na ivicama povremeno menjaju mesto s drugim kako bi se ugrejale. Temperatura u sredini kreće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa, a prema ivici pada i na 10 stepeni. Ove temperature zadržavaju, odnosno održavaju bez obzira na spoljne niske temperature.

Više pčela - lakše prezimljavanje 

Naravno, lakše prezimi ako u njoj ima više pčela, jer lakše održavaju temperaturu pa iako ih ima više troše manje hrane tokom zime. Potrošnja hrane u oktobru iznosi oko dva kilograma, ali to, svakako, zavisi od godine.

Radova na pčelinjaku za pčelara je sve manje i manje, ali u oktobru ipak moramo obaviti predviđene poslove:

  • utopljavanje košnica;
  • postavljanje češljeva na leto;
  • zadnja kontrola sumnjivih zajednica.

Osnovno je da pčelar mora učiniti sve kako bi preživela najkritičniji period - zimu. Dobro zimovanje omogućava više faktora: jaka i zdrava zajednica, dovoljno kvalitetne i pravilno raspoređene hrane, mlada matica, dobra ventilacija košnice, mir na pčelinjaku, zaštita košnica od vetrova i glodara.

U poslednjem ovogodišnjem jačem pregledu utvrđujemo uglavnom ima li maticu, jer bez nje nema smisla uzimljavati, a sve drugo vezano za hranu, raspored okvira i zamenu matica trebali smo obaviti pre hladnih oktobarskih dana. Za pregled treba iskoristiti lepši dan bez vetra, a moramo ga obaviti brzo, kako je ne bi previše uznemirili ili izazvali grabež.

AŽ košnice

Košnice nije potrebno posebno pripremati za zimu, dovoljno je ispod krova LR košnice na hranilicu ili poklopac staviti ako smatrate za potrebnim neko izolaciono sredstvo poput stiropora.

Kod AŽ košnica na matičnu rešetku preko poklopca stavljamo takođe, ili stiropor, ili novine kao i na ventilacijske mreže. Zajednica normalne snage, sama za sebe bez problema stvara dovoljno toplote za zimovanje.

Važno je u košnici obezbediti dobru ventilaciju kako se voda ne bi kondenzovala na zidovima i poklopcu kao i na saću, naročito saću uz zidove košnice.

Trošenjem meda tokom zimovanja oslobađa se veća količina vode iz zimskog klupka koju moramo odstraniti iz košnice dobrom ventilacijom. Utroškom kilograma meda zajednica proizvede oko litru vode!

LR košnice 

Kod LR košnice mogu se koristiti otvori na poklopcu za ventilaciju, koje okrenemo prema prednjoj strani košnice i napola iz zatvorimo. Svakako pre prvih mrazeva treba na leta košnica staviti češljeve kako ne bi mogli ući miševi. Ako to ne uradimo, miševi znaju napraviti velike štete, izjedaju saće, na podu stvaraju nered, uznemiruju pčele, te takva zajednica može uginuti.

Niti u oktobru ne smemo zaboraviti varoozu. Tada ima relativno malo legla, pčelinje paše su završene, osigurali smo dovoljno hrane pa se može provesti efikasno suzbijanje varooze.

Nakon završetka svih radova vreme možemo iskoristiti za farbanje košnica u kojima pčele zimuju i za nameštanje, tako da imaju mali nagib prema prednjoj starni zbog oticanja vode.

Na pčelinjaku treba osigurati mir, zaslužile su! Pčelar već sada može pomalo da planira šta će da radi zimi u svojoj pčelarskoj radionici.


Tagovi

Pčele Radovi u pčelinjaku Pripreme za zimu Klupko Oktobar


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.