Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 18.11.2019. 17:00

Pomor pčela u Kikindi zbog upotrebe pesticida

Pčele iz 1.670 košnica oko Kikinde otrovane su u maju ove godine preparatom "fipronil" čije je korišćenje u našoj zemlji zabranjeno, rečeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 384
  • 153
  • 0

Pčele iz 1.670 košnica oko Kikinde otrovane su u maju ove godine preparatom "fipronil" čije je korišćenje u našoj zemlji zabranjeno. Takvu  potvrdu Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara, dobio je u Osnovnom javnom tužilaštvu. Nije utvrđeno ko je koristio zabranjeni pesticid i ko je odgovoran za nezapamćeno veliko uginuće pčela, koje je izazvano spoljnim uticajem.

Čolak je pojasnio da su analizama Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i njihove Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju, došli do saznanja da je na parcelama oko pčelinjaka korišćen otrov "fipronil" čija je upotreba u našoj zemlji zabranjena najmanje sedam godina. U uzorcima uginulih pčela koncentracija ovog otrova je daleko iznad doze koja ubija pčele.

Pomor pčela u Kikindi: Stradali rojevi u stotinama košnica

"Kako nam je stručno objašnjeno, svega 25 grama ovog otrova dovoljno je za hektar obradivog zemljišta, a samo jedan litar može da zatruje velika vodena prostranstva. Analize su rađene i na prisustvo otrova: hlorpyrifos, captan, fipronil-sulfone i fipronil desulfinyl, ali je njihovo prisustvo manje od doze koja bi ubila pčele," kaže Čolak, prenose Večernje novosti.

Zbog upotrebe zabranjenog preparata otrovane su pčele na više lokacija, od Kikinde prema Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, a stradala društva udaljena su i po nekoliko kilometara jedna od drugih.

U tužilaštvu je Čolaku rečeno da se istraga nastavlja radi pronalaženja direktnog krivca. Sastanku u tužilaštvu prisustvovali su i pomoćnik tužioca i šef odseka za suzbijanje privrednog kriminala Policijske uprave.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pomor pčela Trovanje pčela Analize Gradski zavod za javno zdravlje Fipronil Saša Čolak


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.