• Stručna ekskurzija
  • 09.10.2016. 09:00

Poseta pčelara Lazarevca Italiji

Stručne ekskurzije se organizuju u cilju doučavanja, sticanja novih saznanja i razmene iskustava. Na taj način pčelari iz Srbije uočavaju gde su, koliko zaostaju u nekim oblastima, a šta rade bolje od drugih.

  • 1.273
  • 61
  • 0

U želji za stalnim usavršavanjem i napredovanjem, pčelari UP "Budućnost" redovno planiraju putovanja po Srbiji i inostranstvu. Ovoga puta u organizaciji klastera "Plodovi Kolubare" čiji su članovi osim pčelara još i voćari i vinogradari, učestvovali su u ekskurziji po Italiji. Ciljevi obilaska su pored ostalog, bili jedan o najvećih proizvođača matica, konzorcijum koji se bavi otkupom i plasmanom meda, kao i proizvođači pčelarske opreme.

Pčelari iz Srbije ne zaostaju za italijanskim

Prvi domaćin je bio proizvođač matica Mateo Fineli, inače vlasnik 600 društava. Vrlo gostoljubivo i krajnje otvoreno je pčelare iz Srbije upoznao sa godišnjom proizvodnjom na svom pčelinjaku, i pčelarstvom u regionu Bolonje. Konkretno je odgovarao na sva postavljena pitanja. Nije izostalo ni poređenje sa proizvodnjom u našoj državi, i moglo je lako da se zaključi da u ovom segmentu pčelari Lazarevca a ni Srbije ne zaostaju, ili su čak i napredniji.

Pčelarska zadruga Konapi

U istom regionu je smeštena i najveća pčelarska zadruga u Italiji, Konapi. Organizovana u obliku konzorcijuma, ima 240 članova i okuplja oko 600 pčelara. Postoji od 1979. godine i stub je razvoja pčelarstva. Lazarevački pčelari su imali priliku da obiđu pogone i upoznaju se sa proizvodnjom ove zadruge. S obzirom na to da ovaj segment pčelarstva nije dovoljno razvijen u Srbiji, neizostavna su bila dodatna pitanja. Svako ko želi da se priključi konzorcijumu, može da otpočne procedauru, ali sama provera budućeg člana traje pune tri godine. Za to vreme se rukovodstvo uverava u znanje i odgovornost pčelara, i on tek nakon toga postaje punopravan član. Pored toga je potrebno uplatiti i učešće od 2.500 €. Naplata prihoda se vrši u mesečnim ratama srazmernim količinama predatog meda, a na kraju godine se vrši svođenje bilansa i isplata razlike.

Preuzimaju i med iz Srbije

Na čelu konzorcijuma se nalazi Upravni odbor čiji su članovi uglavnom pčelari, sa mandatom od tri godine, i profesionalni menadžment. Ukupan broj zaposlenih je 35. Organizacija je postavljena na način da pčelari mogu da se usredsrede na svoju proizvodnju, a preuzimanje meda, kontrola, punjenje tegli i plasman na tržište vrši Konapi. Otkupna cena bagremovog meda u septembru 2016. godine je iznosila 5,80 evra. Inače, preuzimaju i med iz Srbije, a u skladištu, Lazarevčani su zatekli i burad jednog našeg poznatog otkupljivača.

Fabrika pčelarske opreme

Nedaleko od Udina je smeštena najveća italijanska fabrika pčelarske opreme Lega. Naši pčelari su imali priliku i čast da prođu kroz proizvodne pogone i magacine ovog velikog preduzeća. Bilo je pomalo neobično videti kao se pod istim krovom prave i košnice, i vrcaljke, i sva ostala oprema. Mnoge mašine su posebno konstruisane za ovu firmu, i jedini su primerci na svetu. Među njima je i automatizovana mašina za pravljenje košnica, koja za osam minuta, kompjuterski kontrolisano iskroji sve delove. Bilo je impresivno videti kompletan proces proizvodnje od daske, do ofarbanih elemenata. Iako je visoka profesionalnost „Lege“ ostavila pozitivan utisak, i ovde je bilo neizbežno poređenje sa proizvodnjom opreme u našoj zemlji. Kod nas ovakvih fabrika nema, ali kvalitet naših proizvoda ne zaostaje mnogo za italijanskim. Ako se porede cene, onda smo mi daleko jeftiniji, pa je tako cena košnica približno tri puta niža kod nas nego u Italiji.

Stručne ekskurzije se organizuju u cilju doučavanja, sticanja novih saznanja i razmene iskustava. Na taj način pčelari iz Srbije uočavaju gde su, koliko zaostaju u nekim oblastima, a šta rade bolje od drugih. Ovo putovanje je sigurno ispunilo svoj cilj, jer Srbija ima stručne ljude i potencijale koje može još bolje da iskoristi.

Tekst i foto: Goran Čakardić


Izvori

SPOS


Tagovi

Pčelari Plodovi Kolubare Ekskurzija u Italiji Konapi Košnice Vrcaljke Med


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crkva Svete Petke u Vranju poznata je i kao Krstata džamija. Za vreme Turaka crkva je pretvorena u džamiju tako što je dograđen minaret, ali su Turci ostavili krst, pa je narod prozvao Krstata džamija.