Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inhalacija iz košnice
  • 23.08.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Prva apikomora na Zlatiboru - lečenje vazduhom iz košnice

Užičanin Sreten Obućina otvorio je prvu apikomoru na Zlatiboru. Spojio je tradicionalni istočnjački način lečenja sa savremenom tehnologijom.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 3.934
  • 231
  • 0

Od 3. avgusta ove godine na Zlatiboru, u naselju Obudojevica, Sreten Obućina je, kako kaže, završio i dostigao sve ono što je želeo da uradi sa poslom vezanim za pčele i pčelinje proizvode. 

Prema njegovim rečima košnica je prirodna apoteka i u mnogim zemljama Evrope je sve populranija ova vrsta terapije. U Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji postoji već odavno, u Sloveniji je od skoro krenulo masovno korišćenje apikomora, a počeli su i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kod nas je tek u povoju.

Kuća-košnica sa lekovitim vazduhom

Tipično banjsko lečenje - drevna kineska medicina

Poznato mu je kaže Obućina da apikomora ima na Fruškoj Gori, Kraljevu, Prijepolju, a i u samom gradu Užicu. Pošto je pčelar od detinjstva i ceo život proveo sa pčelama, počeo je da se interesuje i za apikomore. Svoje znanje je potkrepljivao knjigama, iz medija, preko interneta.

"Stupio sam u kontakt sa eminentnim ljudima iz oblasti pčelarstva kao što su profesor Mićo Mladenović, koji je apiterapeut i profesor na Poljoprivrednom fakultetu, sa mikrobilogom profesorkom Mirjanom Jovanović i s profesorkom Vericom Milojković iz Niša, predsednicom Srpskog apiterapeutskog društva. Saznao sam kakva je zakonska regulativa i da rad apikomore je isto kao prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda, zatim o tome šta znači udisanje vazduha iz košnice i mnogo toga," kaže Obućina.

Za terapiju vazduhom iz košnice Sreten kaže da je to tipično banjsko lečenje, da je drevna kineska medicina i da se i u Rusiji odavno pimenjuje. 

Terapija vazduhom iz košnice - tipično banjsko lečenje

Vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva 

Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa (koji je lek budućnosti), meda i voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, perge (pčelinji hleb) i druge aromatične materije. To se sve oslobađa iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200 metara. "To utiče da se poboljša stanje bolesnika, poveća apetit, poboljša san i raspoloženje. Prema onom što sam saznao vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva, kao i kardiovaskularni i nervni sistem. Povećava se imunitet organizma, rad pluća, pa i same radne sposobnosti," dodao je Obućina.

Odluku da izgradi apikomoru doneo je prethodne zime. "U apikomori ima 12 košnica i šest aparata za udisanje. Ti aparati su direktno povezani sa košnicom. Namera mi je da postavim još šest, a to će biti dok skupim dovoljno novca. Verovatno ću staviti i dva kreveta, da bi moglo da se prenoći u ovoj komori. Zujanje pčela i isparenja iz košnice sigurno će lekovito delovati na onog ko prespava u ovoj komori", kaže naš sagovornik.

U apikomori ima 12 košnica i šest aparata za udisanje

Korišćenje apikomore preporučljivo i sportistima

Da bi terapija imala maksimalan efekat potrebno je sprovoditi 20 dana. "Terapija traje 20 minuta i sprovodi se dva puta dnevno, ujutru i uveče. Potrebno je duboko udisati, a ne plitko, jer svi mi fiziološki plitko dišemo, naročito oni koji žive u gradovima. Za one koji imaju problema sa udisanjem uz svaki aparat ima ventilator koji olakšava uduvavanje vazduha u crevo i do usta", objasnio je Sreten i dodao da ima dosta interesovanja, a korišćenje apikomore rado preporučuje i sportistima koji su na Zlatiboru na visinskim pripremama.


Foto prilog


Tagovi

Apikomora Sreten Obućina Zlatibor Košnica Pčele Terapija vazduhom Zbojštica


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.