• Inhalacija iz košnice
  • 23.08.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Prva apikomora na Zlatiboru - lečenje vazduhom iz košnice

Užičanin Sreten Obućina otvorio je prvu apikomoru na Zlatiboru. Spojio je tradicionalni istočnjački način lečenja sa savremenom tehnologijom.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.480
  • 231
  • 0

Od 3. avgusta ove godine na Zlatiboru, u naselju Obudojevica, Sreten Obućina je, kako kaže, završio i dostigao sve ono što je želeo da uradi sa poslom vezanim za pčele i pčelinje proizvode. 

Prema njegovim rečima košnica je prirodna apoteka i u mnogim zemljama Evrope je sve populranija ova vrsta terapije. U Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji postoji već odavno, u Sloveniji je od skoro krenulo masovno korišćenje apikomora, a počeli su i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kod nas je tek u povoju.

Kuća-košnica sa lekovitim vazduhom

Tipično banjsko lečenje - drevna kineska medicina

Poznato mu je kaže Obućina da apikomora ima na Fruškoj Gori, Kraljevu, Prijepolju, a i u samom gradu Užicu. Pošto je pčelar od detinjstva i ceo život proveo sa pčelama, počeo je da se interesuje i za apikomore. Svoje znanje je potkrepljivao knjigama, iz medija, preko interneta.

"Stupio sam u kontakt sa eminentnim ljudima iz oblasti pčelarstva kao što su profesor Mićo Mladenović, koji je apiterapeut i profesor na Poljoprivrednom fakultetu, sa mikrobilogom profesorkom Mirjanom Jovanović i s profesorkom Vericom Milojković iz Niša, predsednicom Srpskog apiterapeutskog društva. Saznao sam kakva je zakonska regulativa i da rad apikomore je isto kao prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda, zatim o tome šta znači udisanje vazduha iz košnice i mnogo toga," kaže Obućina.

Za terapiju vazduhom iz košnice Sreten kaže da je to tipično banjsko lečenje, da je drevna kineska medicina i da se i u Rusiji odavno pimenjuje. 

Terapija vazduhom iz košnice - tipično banjsko lečenje

Vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva 

Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa (koji je lek budućnosti), meda i voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, perge (pčelinji hleb) i druge aromatične materije. To se sve oslobađa iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200 metara. "To utiče da se poboljša stanje bolesnika, poveća apetit, poboljša san i raspoloženje. Prema onom što sam saznao vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva, kao i kardiovaskularni i nervni sistem. Povećava se imunitet organizma, rad pluća, pa i same radne sposobnosti," dodao je Obućina.

Odluku da izgradi apikomoru doneo je prethodne zime. "U apikomori ima 12 košnica i šest aparata za udisanje. Ti aparati su direktno povezani sa košnicom. Namera mi je da postavim još šest, a to će biti dok skupim dovoljno novca. Verovatno ću staviti i dva kreveta, da bi moglo da se prenoći u ovoj komori. Zujanje pčela i isparenja iz košnice sigurno će lekovito delovati na onog ko prespava u ovoj komori", kaže naš sagovornik.

U apikomori ima 12 košnica i šest aparata za udisanje

Korišćenje apikomore preporučljivo i sportistima

Da bi terapija imala maksimalan efekat potrebno je sprovoditi 20 dana. "Terapija traje 20 minuta i sprovodi se dva puta dnevno, ujutru i uveče. Potrebno je duboko udisati, a ne plitko, jer svi mi fiziološki plitko dišemo, naročito oni koji žive u gradovima. Za one koji imaju problema sa udisanjem uz svaki aparat ima ventilator koji olakšava uduvavanje vazduha u crevo i do usta", objasnio je Sreten i dodao da ima dosta interesovanja, a korišćenje apikomore rado preporučuje i sportistima koji su na Zlatiboru na visinskim pripremama.


Foto prilog


Tagovi

Apikomora Sreten Obućina Zlatibor Košnica Pčele Terapija vazduhom Zbojštica


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.