Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za zaštitu pčela
  • 31.01.2017. 19:30

Sačuvajmo pčele - spasimo živi svet

Osim što daju ukusnu i zdravu namirnicu - med, pčele kao oprašivači imaju veliki značaj u očuvanju živog sveta. Za pčele je izuzetno štetna prekomerna upotreba hemijskih sredstava za zaštitu bilja i njihova upotreba u fazi cvetanja voćaka.

Foto: Cheryl Empey / Freeimages
  • 12.094
  • 3.074
  • 0

Kao oprašivači, pčele imaju vrlo značajnu ulogu u očuvanju živog sveta, pa samim tim i čoveka. Edukacijom i preduzimanjem mera kojima se štite pčele u našoj zemlji bavi se Odbor za zaštitu pčela u okviru Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS-a).

"Kao predsednik Odbora za zaštitu pčela, preuzela sam na sebe moralnu odgovornost prvenstveno prema pčelama i pčelarima koji ih vole i žive od njih i sa njima. Pčela je za mene sveto biće, moja večita ljubav i inspiracija u životu. One su uslov opstanka čovečanstva", kaže Biljana Stamenković.

Cilj: suzbiti uginuća pčela

Objašnjava da su osnovni ciljevi Odbora za zaštitu pčela SPOS-a stalna edukacija ratara, voćara, povrtara i ostalih poljorivrednih proizvođača u pravcu ispravne primene sredstava za zaštitu, kako bi se izbegla eventualna trovanja i uginuća pčela usled nestručnih ili nesavesnih tretmana useva. Takođe, cilj je koordinacija između pčelara i svih proizvođača, sa posebnim osvrtom na monokulture poput suncokreta i uljane repice. Svako moguće suzbijanje uginuća pčela usled primene hemijskih sredstava predstavlja unapred postavljen cilj na koji treba preventivno reagovati.

"Svaki savestan pčelar može u nama, kao reprezentativnim predstavnicima jedne organizacije koja štiti pčele, naći svog saveznika u svim aspektima pčelarenja. Savetima i brzim reakcijama doprinosimo da stradanjе pčela budu što minimalnijе i gotovo zaboravljeno. Ali napominjem da je potrebna uzajamna saradnja" objašnjava Stamenković.

Pčele su glavni oprašivači, a oprašuju 80% biljaka. Kada bi nestale pčele, izumrlo bi oko 20.000 biljnih vrsta, što predstavlja nemerljive posledice za život na planeti.

Hemijska sredstva narušavaju živi svet

Stamenković ističe da je potrebno da se pčele zaštite od nesavesne primene hemijskih sredstava u poljoprivredi i da se podigne svest proizvođača na vši nivo:

"Prskanje voća u cvetu je zakonom zabranjeno. Samo nesavesni voćar, koji nije shvatio suštinu postojanja pčela, može nestručno koristiti hemijska sredstva u fenološkoj fazi cvetanja, verujući da će imati veće prinose. Gde nema pčela da veselo lete, budimo sigurni da opasne hemijske materije kruže vodom, vazduhom i zemljištem".

Ponosna na naše pčelarstvo

Stamenković smatra da je pčelarstvo u Srbiji u velikom usponu, kao i da je znanje naših pčelara na zavidnom nivou. Tvrdi da je jedan od pokazatelja sve veći broj mladih pčelara početnika, koji sa velikim entuzijazmom ulaze u pčelarske vode. Smatra da su problemi sa kojima se pčelari susreću globalni, a na njih se delimično može uticati.

"Na nivou naše zemlje možemo doprineti što manjem zagađenju sredine, kako bi pčele mogle neometano da žive u prirodi. Naši pčelari se pametno i odvažno bore sa problemima pčelinjih bolesti", zaključuje Biljana Stamenković.

Foto: Cheryl Empey / Freeimages


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med SPOS Biljana Stamenković


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.