Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 18.08.2018. 13:30

Stanići proizvode do 10 tona meda godišnje

Šestočlana porodica Stanić iz okoline Leskovca živi od proizvodnje meda, koja na godišnjem nivou dostiže 10 tona.

Foto: Grad Leskovac
  • 989
  • 87
  • 0

Pčelar Dragan Stanić iz Šišinaca kod Leskovca ima pčelinjak od 300 pčelinjih društava, a godišnje proizvede od sedam do 10 tona meda. U ovom poslu je već 20 godina, a od njega živi cela porodica - njih šestoro - roditelji, supruga i dvoje dece. Prodaja se većinom obavlja na veliko. Proizvodi šumski, bagremovog, livadski meda, kao i druge pčelinje proizvode - mleč, propilis i med u saću, a uz to i matice.

"To je čist i unosan posao. Može da se živi normalno, da se izdržava cela porodica i da se zaradi. Bitno je da imamo volje i da volimo posao koji radimo. Sa komšijama nemamo problema, svi mi izlaze u susret, jer svi od toga imamo koristi - i mi i voće", rekao je Stanić za Jugmedia Info.

Proizvođač godine 2015.

Pčelinjak mu se nalazi u selu Vina. Međutim, za sebe kaže da je seleći pčelar, pa se tako košnice nalaze i na drugim lokacijama, uglavnom na Radan planini i Vlasini. Pre tri godine, tačnije 2015. dobio je nagradu za proizvođača godine. I danas je jedan od najvećih pčelara u Jablaničkom okrugu, u kome ima ukupno 24.000 pčelinjih društava.

"Ceo naš okrug ima lepu prirodu i možemo mnogo toga da učinimo da se što više razvije pčelarstvo. Ima perspektive za mlade ljude koji hoće da radi, a ja im stojim na usluzi,  da im poklonim rojeve i da im dam savete", naglasio je Stanić.

Leskovac
Cvetanović  i Stanić (desno) smatraju da pčelarstvo ima perspektivu u Jablaničkom okrugu

Potencijali za bavljenje pčelarstvom još uvek nedovoljno iskorišćeni

Rad pčelara podstiče i lokalna samouprava, koja je ove godine za poljoprivredu izdvojila oko 90 miliona dinara, dok će za subvencije biti izdvojeno oko 25 miliona dinara. Podršku je iskoristila i ova porodica. 

"Potencijali za bavljenje pčelarstvom u Jablaničkom okrugu još uvek su nedovoljno iskorišćeni, iako je to delatnost od posebnog privrednog i ekološkog značaja. Ova, ne tako popularna privredna delatnost, uglavnom se razvija iz hobija, razonode, tradicije i ljubavi prema pčelama. Na primeru gospodina Stanića vidimo i da je ovo veoma unosan posao", rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, prilikom obilaska pčelinjaka


Tagovi

Dragan Stanić Goran Cvetanović Leskovac Pčelinjak Pčele


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao