Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa pčela
  • 13.06.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Srednja Dobrinja, Požega

U požeškom selu ukradeni ramovi sa medom iz 41 košnice

Lopovi kradu kontejnere, košnice, ramove sa medom, matice...U požeškom selu pored krađe ramova sa medom iz 41 košnice, došlo je do uginuća i hiljade pčela, zbog samog načina krađe.

Foto: Arhiva R. Stojanovića (ilustracija)
  • 1.860
  • 832
  • 1

Nedavna krađa medišta sa medom iz 41 košnice pčelara Dušana Janjića u selu Srednja Dobrinja kod Požege, zabrinula je mnoge pčelare zbog drskosti načina kako je nečasno delo izvedeno. I sam pčelar je zapanjen načinom krađe.

"Kradljivac je koristio neko omamljujuće sredstvo, a ono je izazvalo uginuće hiljade pčela. Da li je zapaljeno, da li je zadimljeno, da li je neka hemikalija stavljena, pčele nestaju. Šta se desilo, ja ne mogu da kažem. Košnice su ostale potpune prazne", kaže Janjić.

Ova krađa se dogodila na oko 300 metara od njegove porodične kuće, a nedaleko pored frekventnog puta koji povezuje tri Dobrinje. Zato se sumnja da je to uradio neko ko dobro poznaje teren.

"Šteta je ogromna"

Predsednik udruženja pčelara "Matica" iz Požege Nenad Mandić kaže da su ove godine imali dve prijavljene krađe. Pored ove u Srednjoj Dobrinji prijavljena je krađa u selu Duškovci, kada su nestale dve kompletne košnice. Prošle godine pčelaru u gradskom području ukradene su tri košnice, dok je pčelaru, koji je sa strane dolazio u selo Pilatoviće pokradena su medišta sa medom, a kasnije su nađena samo kutije i nastavci bačeni nakon ceđenja meda.

"Pčelaru Dušanu Janjiću su praktično povađeni ramovi sa medom iz 41 košnice. I još gore, prethodno su pčele omamljene verovatno sa nečim bukvalno otrovnim, jer ispred svake košnice ima gomile mrtvih pčela. Em što je čovek pretrpeo štetu u medu, pretrpeo je i štetu u pogledu društava u iskorišćenju sledećih paša. Šteta je ogromna", kaže Mandić i dodao je da sve prijavljeno policiji i da će se utvrditi koje je sredstvo korišćeno za omamljivanje pčela.

Pčele omamljene i ubijene

On sumnja da je kradljivac u stvari i pčelar, i to neko od lokalnih.

"Na žalost ova kriza je učinila da su se u svaku profesiju uvukli nečasni ljudi. Tako i kod malinara uđu i oberu maline, a u Vojvodini čak uđu i požnju žito", kaže predsednik udruženja iz Požege.

Krađe od marta do oktobra

Šef Operativnog tima Saveza pčelarskih organizacija Srbije za suzbijanje krađa pčela Radivoje Stojanović kaže da se u pčelarstvu krade skoro sve, pčelarski kontejneri, platforme, prikolice, košnice, nastavci sa medom, nastavci sa leglom, kompletne košnice svih tipova, ramovi, leglo, matice. Prema njegovim rečima krađe su učestale u toku pčelarske sezone, od marta do oktobra, retko kada u toku zime.

"Najveći broj krađa se radi u toku glavnih paša; bagrem, lipa, livada i suncokret i najčešće gde je veća koncentracija doseljenih pčelinjaka", kaže Stojanović.

Od 2017. godine, kada je formiran ovaj tim, pa do danas, rasvetljene su velike krađe.

"Te 2017. godine ukradena je paviljon-prikolica sa 32 AŽ košnice na teritoriji Pančeva, a za nepunih 48 sati pronađena u okolini Petrovca na Mlavi. Na teritoriji Pančeva ukradeni kontejner je pronađen sutradan. Sprečena je krađa kontejnera u Izbištu i Kovilovu. Uz veliku pomoć članova Operativnog tima za suzbijanje krađa košnica SPOS-a i policijskih službenika više Policijskih uprava uhapšen je izvršilac, sudski postupak je i dalje u toku, a kraj se ne nazire."

Pčelari nemaju poverenje u sistem?

On kaže da su u poslednje vreme, par sezona, veoma učestala izvršenja krivičnog dela teške krađe, tako što vrše oduzimanje ramova sa medom i leglom, a zatim vrate elemente košnice u početnu poziciju i teže je primetiti. Među takvim krađama je i nedavni slučaj u Požegi, gde je vlasnik prijavio krađe članovima LOT Užice i okolina  - najmlađi Lokalno operativni tim.

"Nije teško ući u trag izvršiocima krivičnih dela u oblasti pčelarstva. To pokazuje slučaj pronalaska 60-tak košnica u centru Beograda. Najveći problem je bio pronaći oštećene pčelare. Nemaju poverenje u sistem i tužilaštvo, pa ne prijavljuju krađe. To su crne brojke izvršenih krivičnih dela, neevidentirane, kao da se nisu ni desile", kaže Stojanović.

Kako savremena tehnologija može sprečiti krađe košnica

Kao primere je naveo pčelare koji su daleko od svojih stacionara, 200-300 km.

"Pčelar primeti krađu, najčešće na suncokretovoj paši, noću kada dolazi na odredište da seli, da vraća pčele, i ukoliko zna gde se nalazi teritorijalno nadležna policijska stanica, iz nepoznatih razloga ne uzme se krivična prijava na zapisnik, već se pčelar uputi da sutradan podnese krivičnu prijavu. On nema vreme, ni mogućnost da čeka jutro već kreće na put kako bi iskoristio noć i manju temperaturu vazduha.

Neki oštećeni pčelari, noću i ne mogu da se snađu i pronađu policijsku stanicu, već odlaze u mesto gde im je stacionar, pa zbog posla ili nekog drugog razloga ne odu u policijsku stanicu na teritorije opštine gde žive ili gde su im stacionirane pčele", kaže naš sagovornik.

Lopov maskiran u pčelara

On objašnjava da košnice kradu lopovi koji nose pčelarsku bluzu, dimilicu i pčelarski nož, što znači da imaju osnovno elementarno znanje o načinu gajenja i čuvanja pčela. Onaj ko se boji i ko ne zna o pčelarstvu ništa, taj ne prilazi košnicama iz velikog straha.

Inače, osnovni zadatak članova Operativnog tima i Lokalnog operativnog tima je stručna i logistička pomoć policijskim službenicima, obezbeđivanje pčelarske zaštitne opreme, objašnjavanje terminologije, delova košnica i drugo, i pomoć pčelarima članovima SPOS-a kroz savet kako i gde podneti krivičnu prijavu, šta je potrebno od dokumentacije, kako da zaštite svoje pčelinjake, edukacija o korišćenju sofisticirane opreme, kamera, vaga i drugo. 

Lokalni operativni timovi formirani su u Apatinu, Novom Sadu, Beogradu, Zaječaru, Kruševacu, Nišu, Jagodini i Užicu. U toku je formiranje Lokalnih timova  u Kragujevcu, Kikindi i Pirotu.


Tagovi

Krađa košnica Krađa medišta Dušan Janjić Nenad Mandić Košnice Radivoje Stojanović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.