Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 20.01.2024. 16:30
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Odžaci

Uz pomoć mrežice se dobija čist propolis - kako?

Propolis je prirodan pčelinji proizvod, sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata. Po nekim istraživanjima sadrži preko tri stotine aktivnih lekovitih materija, lako je dostupan, imaju ga svi pčelari, kao i prodavnice zdrave hrane.

Foto: Rada Milišić
  • 229
  • 45
  • 0

Propolis je potpuno prirodan pčelinji proizvod i izuzetno je lekovit. Pčele ga sakupljaju sa biljaka i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda. To je smolasta materija žuto-zelene do tamno crvene boje, a vremenom mu boja postaje tamnija.

Unutar košnice je smolaste, lepljive strukture i pčele ga koriste kao zaštitno sredstvo u svojim košnicama, najčešće da bi tako zatvorile pukotine, otvore, sve osim ulaza i izolovale unutrašnjost od vlage, a s obzirom da ima izražena antiseptična i antimikrobna dejstva pčele ga koriste za dezinfekciju. Tako pčele štite celo pčelinje društvo od zaraze i bolesti.

Boja, sastav i jačina propolisa su promenljivi i zavise od geografskih i klimatskih uslova, lokacije košnica, raznolikosti biljaka, doba godine. Kako navode stručnjaci, procenat voska, smole, eteričnih ulja, vitamina i minerala može da varira, ali bez obzira na tu činjenicu taj odnos je uvek optimalan.

Lekovita svojstva 

Kao i med, vekovima unazad se koristi kao lekovito sredstvo, a danas ima neprocenjivu ulogu u prirodnoj medicini, farmaciji i kozmetici. Prirodni je antibiotik koji sadrži oko 300 različitih sastojaka, eterična ulja, flavonoide, oligoelemente, vitamine, minerale, cvetni prah, smolu.

Zbog svoje snažne prirodne moći i antivirusnih i protivupalnih svojstava može da se koristi kada su u pitanju upale uha, grla, nosa, takođe kod upale gornjih disajnih puteva i naravno za jačanje imuniteta, a pozitivne rezultate daje i kod lečenja gljivičnih obolenja. Potpuno je neškodljiv za ljudski organizam osim u slučaju alergrije na pčelinje proizvode. Veliki je broj kozmetičkih proizvoda koji su napravljeni na bazi propolisa kao što su kreme, melemi, paste za zube.

Ima neprocenjivu ulogu u prirodnoj medicini, farmaciji i kozmetici

Na temperaturama nižim od 15 stepeni je u čvrstom stanju, na višim omekšava i postaje lepljiv, a može da se topi na temperaturi od oko 80 stepeni Celzijusa.

Istorijski podaci kažu da su ga Egipćani koristili prilikom mumificiranja, a s obzirom da se rastvara, danas ga možemo naći i koristiti najčešće u vidu kapi, rastvora, (najcesce je to 10, 20 ili 30 postotni alkoholni rastvor) spreja, različitih krema, tinktura.

Lako je dostupan, imaju ga svi pčelari, kao i prodavnice zdrave hrane.

Sakupljanje 

Najjednostavniji način sakupljanja je struganje nalepljenih količina pčelarskim nožem sa unutrašnjosti košnica prilikom pregleda društava, kao i sa ramova prilikom njihovog vađenja i zamene. Takav najčešće nije čist jer može da sadrži čestice voska, sitne komadiće drveta od košnice ili deliće uginulih pčela. Takav se obično koristi za rastvaranje u alkoholu, te se posle rastvaranja obavezno cedi kako bi se odstranile primese.

Radi što efikasnijeg sakupljanja propolisa velike čistoće u praksi se široko koriste rešetke i mrežice koje se postavljaju u unutrašnjost košnice.

Čist propolis se dobija tako što se koriste mrežie

Kako nam je objasnio dugogodišnji pčelar iz Odžaka Aleksandar Stojanović čist propolis dobija tako što koristi mrežice.

"Kada na mrežicu pčele nalepe propolis, skidam je i stavljam u zamrzivač gde odstoji tek toliko da se dobro stegne. Posle toga samo malo zgužvam i protresem mrežicu i on se odvaja i spada. To je jednostavan način" rekao nam je Stojanović objašnjavajući da po košnici dobije oko 50 grama propolisa, ali oni pčelari kojima je to u prvom planu i koji su usmereni baš na taj posao, mogu da dobiju i znatno više.

Kapi sa alkoholom i maslinovim uljem

Naš sagovornik kaže da mora da se čuva na suvom i tamnom mestu i kada nakupi određenu količinu, rastvor pravi najčešće sa alkoholom.

"Propolis kapi pripremam tako što izmešam oko 350 grama propolisa sa alkoholom - 76 odsto i to mora da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne razgradi. Treba redovno da se promućka. Nakon toga tečnost procedim kroz fini filter, najbolje kroz filter za kafu, talog se baci, a dobijena tečnost spremna je za upotrebu", rekao je naš sagovornik dodajući da praktikuje i pripremu i sa maslinovim uljem tako što ga zagreva do 60 stepeni Celzijusa i dodaje propolis. Taj proces traje desetak minuta, taman toliko da se otpuste svi vredni sastojci.

Stojanović kaže da pčelari pripremaju i propolis mast ili kremu sa maslinovim uljem uz dodatak voska koji masi daje finu teksturu.


Tagovi

Propolis Lekovito sredstvo Propolis u kozmetici Sakupljanje propolisa Aleksandar Stojanović Propolis na mrežici Propolis sa maslinovim uljem


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.