Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar iz Šumadije
  • 30.03.2016. 12:30

Voće u medu - poslastica i lek!

Radosav Veljović iz Oplanića kod Kragujevca među prvima u Šumadiji oprobao se u kombinovanju voća i meda. Neke kombinacije su poslastica, ali za neke tvrdi da su lek.

  • 9.874
  • 972
  • 0

Radosav Veljović, pčelar iz Oplanića kod Kragujevca, dugo je eksperimentisao dok nije usvojio sopstvenu tehnologiju kako da voće održi u medu, a da ne dođe do kiseljenja.

Cilj mu je bio da to ne bude samo poslastica, već i lek. Veljović tvrdi da je to uspeo sa aronijom, a ostale vrste voća "smestio" je u tegle otkrivši zajedno sa svojim tehnologom koji procenat vlage treba da ostavlja u plodovima. Tako je napravio proizvode koje danas šalje poštom kupcima širom Srbije.

Voće može samo sa bagremovim medom

Košnice Radosava Veljovića
Košnice Radosava Veljovića

Veljović kombinuje med sa malinama, kupinama, jagodama, višnjama, kajsijama. Plodove suši u sopstvenoj sušari, ostavljajući 35 odsto vlage u njima. Na taj način, tvrdi on, voće opstaje u medu.

"Ovo voće meša se isključivo sa bagremovim medom. Livadski se kristališe i prilikom zagrevanja na 45 do 47 stepeni voće će izgubiti svoja dobra svojstva. Ova kombinacija je u domenu poslastice koje rado konzumiraju i odrasli i deca i namenjena je redovnoj ishrani. Ali, zato aronija u medu ima izuzetno lekovita svojstva", kaže Veljović, koji pčelari još od detinjstva, a poslednjih desetak godina profesionalno se bavi time.

Aronija nije novotarija savremenog doba

U svojoj pčelarskoj farmi Veljović ima 150 košnica. Prošle godine ubrao je osam tona meda. Za njega, kaže on, aronija nije nikakvo otkriće novog doba, jer od kako zna za sebe, bilo je zasada na obroncima Rudnika, koji sa jedne strane se graniče sa Gružanskom dolinom.

I jagoda može u med
I jagoda može u med

"Nekada su veliki proizvođači sokova i hrane u ovom kraju davali seljacima sadnice aronije. Odgajivači nisu tačno ni znali šta je to, već su je opisivali kao oskorušu koja skuplja usta. Mislim da su velike količine sokova od borovnice "pokrivane" sa aronijom koja je tada bila potpuno nepoznata javnosti. U našoj zemlji tek poslednjih nekoliko godina ova voćka je doživela pravi bum. Poljoprivrednici su je ranije prodavali po 20-30 dinara po kilogramu, a danas se kupuje do desetostruko većoj ceni. Na malo, cena za kilogram je i 1.000 dinara. A u stvari, radi se o biljci koja se ovde gaji godinama. Ja imam 50 stabala aronije i godišnje uberem oko 200 kilograma. U jednom trenutku odlučio sam iz ličnih razloga da je kombinujem sa medom", kaže Radosav.

Plodovi aronije moraju pod presu

"Plod aronije ima 16.100 ORAC jedinica. To je međunarodna jedinica za merenje antioksidativnosti te aronija spada u veoma lekovite biljke. Ali, njen plod mora da se izmrvi pod presom i u određenom procentu pomeša sa medom. Tek tada od poslastice prerasta u lek, koji čisti organizam od otrova i suzbija maligne ćelije u određenim vrstama kancera", objašnjava Radosav

Proizvodnju kontroliše tehnolog

Naš je sagovornik angažovao i tehnologa hrane, koji mu je pomagao u celom procesu. Sada tehnolog Jelena Đaković, stavlja svoj pečat, kojim garantuje ispravnost i kvalitet sadržaja šarenih tegli koje putuju po čitavoj Srbiji. Veljović je u ovom kraju među prvima koji se okušao i usudio da kombinuje med i osetljive voćke, poput jagoda i malina i tvrdi da je na tržištu uspeo u tome. Pri tom, cenu je korigovao u minimalnom iznosu, i ne odskače mnogo od standardne cene meda.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Pčelar Radosav Veljović Oplanić Med Kragujevac Košnice Aronija Malina Jagoda Tehnolog hrane Jelena Đaković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!