Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i voda
  • 03.08.2022. 07:30

Voda je neophodna u blizini košnica - kako napraviti pojilice?

Za pčele je potrebno obezbediti stalan izvor higijenski ispravne vode. Pojilice možete napraviti sami.

Foto: Ranka Vojnović
  • 553
  • 77
  • 0

Za život pčela je neophodna čista voda, posebno u ovim vrelim danima kada im pomaže da regulišu temperaturu košnice. Osim toga, važna im je za uzgajanje legla i dekristalizaciju meda. Zajednici je potrebno do tri decilitra u toku dana.

Od velike je važnosti da im obezbedite svakodnevno snabdevanje, a to možete postavljanjem pojilica koje sami napravite. Osigurajte da su one uvek na istom mestu, da voda nije preduboka kako se ne bi utopile. Od presudne je važnosti da su pojilice čiste i uredne i da je voda higijenski ispravna. To će vam pomoći da sprečite pojavu raznih oboljenja pčela, pre svega crevnih.

Pripremite pčelinja društva u avgustu za sledeću sezonu

Vodu u pojilicama menjajte svaka četiri dana tokom leta, a kada je hladnije maksimalno svakih šest dana. U ustajaloj se razvijaju bakterije koje štetno mogu delovati na pčele. Isperite unutrašnjost pre nalivanja sveže.

Napravite pojilice

Postoje različiti tipovi, a najčešće se prave s daskom ili teglom.

Pojilice s daskom se sastoje od rezervoara za vodu, slavine i daske. Rezervoar treba biti zatvoren, a slavina treba da omogući lagano isticanje. Postavlja se na povišeno mesto. Ispod se montira daska koja je na jednom kraju podignuta, što će obezbediti slivanje. Treba da ima izrezbaren cik cak žleb celom dužinom ili da cirkularom zarežemo više plitkih kanalića. To će omogućiti pčelama da slete i bez problema piju. Ispod daske treba da je sitnije kamenje, šljunak kako bi sprečili stvaranje blata na površini zemlje i onemogućili da piju tečnost iz blata.

Pojilica na dasci

Drugi način je upotreba velikih staklenih tegli za zimnicu.

Za to je potrebno napraviti metalni stalak. Tegle se napune vodom, a na otvor zategnemo mokru krpu koju dobro vežemo okolo. Tako pripremljene postavljamo ih na stalak. Ovo su izuzetno efikasne i higijenske pojilice.

Metalni stalak i tegle pojilice

Treći način je upotreba plastične ambalaže ili flaša koje se koriste kada se montiraju na plastično postolje koje omogućava isticanje vode i prilazak.

Privlačenje pčela na pojilicu

Ako se desi da pčele iz nekog razloga ne posećuju pojilice, potrebno ih je namamiti. U pet litara vode dodajemo 0,5 kilograma meda ili šećera, sve dobro izmešamo pre ulivanja u pojilice.

Pokazalo se veoma efikasno, a i pčele vole piti, vodu u koju dodamo malo soli ili vitamina C ili askorbinske kiseline, čak i malo alkohola. To će sprečiti pojavu crevnih oboljenja.

Promenite vodu u pojilicama

Tagovi

Pčele Pčelinjak Pojilice za pčele Pčele i voda Voda za pčele


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.