Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EVUM Motor
  • 25.07.2020. 07:30

aCar: Novo električno vozilo namenjeno i poljoprivrednicima

Kompanija EVUM Motor iz Nemačke osmislila je robusno, efikasno i svestrano električno vozilo koje može da posluži u poljoprivredi, šumarstvu, nacionalnim parkovima i slično. Postiže brzinu od 70km/h, a električni pogon ga čini idealnim i za zatvorene prostore.

Foto: Facebook/Evum Motors GmbH
  • 301
  • 11
  • 0

Nemačka kompanija EVUM Motors u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu je razvila višenamenski kombi, nazvan aCar. Tokom 2019. godine predstavljen je na nekoliko međunarodnih izložbi, a njegov prototip se testirao u Africi. Cilj ove kompanije bio je da stvori jednostavno, pouzdano i jeftino vozilo lako za upravljanje i koje se može popravljati čak i kod kuće u garaži.

Čitav projekat je zapravo počeo 2013. godine, a prvi prototip izrađen je 2017. godine. Do danas se model dosta promenio i sadrži više dodatnih mogućnosti. Novi model sada je spreman za serijsku proizvodnju.

Široka upotreba vozila

Vozilo ima kabinu za dve osobe, a dugačko je 3,7 metara, široko 1,5 i visoko 2,1 metar. Osnovni cilj njegove proizvodnje bio je da se napravi ekološko prevozno sredstvo čija cena ne sme da bude veća od 10.000 evra za afričke zemlje, a njegov izvoz mora da bude što jednostavniji. Osim Afrike, tržište za njega biće i južnoameričko, ali i Bliski Istok.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Proizvođači se nadaju da će glavni kupci biti lokalni poljoprivrednici, šumarska preduzeća, nacionalni parkovi, komunalne kompanije i slično, a kako su objavili na svojoj web stranici u Evropi već ima zainteresovanih kupaca od strane hortikulturalnih i komunalnih preduzeća. Oglašavaju aCar kao robusno, efikasno i svestrano komercijalno vozilo za distributere ili prevoz robe, vinograde ili povrtare, ali i turizam.

U zavisnosti od potreba kupaca mogu da odaberu dizajn vozila, pa tako postoje otvorene kabine, one s ciradama, ali i zatvoreni dizajn koji može da služi za prevoz tereta ili se mogu staviti dodatna sedišta za prevoz ljudi.

Dodatnu energiju obezbeđuje solarna ploča na kabini

Točkove pokreće električni motor koji može da razvije brzinu od 70 km/h dok je maksimalni domet sa punjenjem 200 km. Dovoljno energije obezbeđuje i solarna ploča postavljena na krovu kabine. Nosivost vozila je jedna tona i ima pogon na sva četiri točka.

Važno je napomenuti i da ovo vozilo ne stvara lokalne emisije izduvnih gasova, što ga čini idealnim za životnu sredinu, a može da se koristi i u zatvorenim prostorima. Spoljna utičnica na vozilu od 230 V može da napaja električne uređaje, na primer, kosilicu za travu ili trimer. Takođe može se koristiti za punjenje baterija električne opreme tokom vožnje do sledećeg zadatka.

aCar se proizvodi u Bajerbahu u blizini Ergoldsbaha u Donjoj Bavarskoj, a isporuke su predviđene za početak 2021. godine. Usluge će u početku biti dostupne samo u Bavarskoj i Baden-Virtembergu, a cena mu je oko 40.000 evra.

Više o vozilu pogledajte u videu:


Tagovi

ACar EVUM Motor Nemačka Električno vozilo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao