Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalna konferencija
  • 29.05.2019. 17:00
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Agroindustrijski centar - temelj privrede Zlatiborskog okruga

U organizaciji opštine Čajetina i uz pomoć Ambasade Kraljevine Švedske na Zlatiboru će se 3. juna održati Regionalna konferencija "Agroindustrijski centar - temelj privrede Zlatiborskog okruga", čime će biti označen početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga u narednom periodu.

Foto: Wikipedia / Zlatibor
  • 77
  • 2
  • 0

U organizaciji opštine Čajetina i uz pomoć ambasade Kraljevine Švedske na Zlatiboru će se 3. juna održati Regionalna konferencija "Agroindustrijski centar - temelj privrede Zlatiborskog okruga".

Budući Agroindustrijski centar Zlatibor kako je saopšteno biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja će se održati u hotelu "Tornik", biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona. 

Švedska pružila ključnu podršku projektu 

Konferenciju će otvoriti Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu.

Na celodnevnoj konferenciji će učestvovati eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu: profesorka Zorica Vasiljević, dr Miladin Ševarlić, Zoran Rajić, uspešni preduzetnici i predstavnici struke iz Srbije: Vladimir Bojović, direktor "Eko Agrara", Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Aleksandar Leposavić Institut za voćarstvo Čačak. Zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i gosti: Katarina Gilblad, ekspertkinja za tržište roba i osnivač konsultantske firme Agronomics Scandinavia AB iz Švedske i Kristos Andrea, osnivač i izvršni direktor agroindustrijskog centra sa Kipra.

"Kroz panel diskusije i prezentacije ukazaće se na nužnost osnivanja ovakvog centra, adekvatne modele poslovanja, mogućnosti i koristi koji se njegovim radom mogu ostvariti kako u Zlatiborskom okrugu, tako i za privredu cele zemlje", saopštili su organizatori. 

Cilj konferencije, a samim tim i inicijative je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.

Tržište ima potencijal za formiranje agronindustrijskog centra

Formiranje budućeg Agronidustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare "Naša Zlatka" u selu Kriva Reka na Zlatiboru, koja od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina.

Od osnivanja do danas, povećan je obim poslovanja mlekare sa početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno na 20.000 litara dnevnog unosa, čime se kako je saopšteno nedvosmileno pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje agronindustrijskog centra. 

Uz konferenciju, na glavnom zlatiborskom trgu istog dana biće održan i bazar na kome će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode i biti održane edukativne radionice iz oblasti organske proizvodnje, nutricionizma, pčelarstva i drugih oblasti poljoprivrede. Svečano otvaranje bazara predivđeno je u 10 sati, uz prikladan kulturno-umetnički program.


Tagovi

Zlatibor Agronidustrijski centar Naša Zlatka Milan Stamatović Jan Lundin


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić