Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalno doba
  • 02.07.2023. 10:30

Agrolife ovog meseca pušta besplatnu aplikaciju za poljoprivrednike

Platforma se primarno koristi za digitalizaciju poljoprivrednih procesa, upravljanje zemljištem na bazi relevantnih podataka i može da integriše sve sisteme od značaja na jednom mestu.

Foto: M.C.Celić/Agrolife
  • 304
  • 41
  • 0

Digitalno doba više nije budućnost, nego sadašnjost. U koštac sa savremenom tehnologijom moraju da se uhvate i poljoprivrednici, barem oni koji ozbiljnije razmišljaju o razvoju i napretku proizvodnje. Brojne mogućnosti su već dostupne na tržištu.

Jedna od platformi za poljoprivrednike koji žele da digitalno vode svoju proizvodnju je i Agrolife. Ona je namenjena i krovnim institucijama (lokalne samouprave, stručne savetodavne službe, ministarstva) koje žele informacije u realnom vremenu o poljoprivrednoj proizvodnji na njihovoj teritoriji.

Sve na jednom mestu

Kako je za Agroklub pojasnila iz marketing tima kompanije "Telegroup" Mila Rajšić, platforma se primarno koristi za digitalizaciju poljoprivrednih procesa, za upravljanje zemljištem na bazi relevantnih podataka i može da integriše sve sisteme od značaja na jednom mestu.

Dostupna poljoprivrednicima i institucijama (Foto: Agrolife)

Struktura same platforme je sledeća:

  • Gis Platforma (upravljanje geografskim informacionim sistemom s neograničenim brojem lejera, digitalizacija proizvodnih tabli, integracija sa sistemima za praćenje mehanizacije, satelitski snimci s indeksima relevantnim za poljoprivredu, vremenski i georeferencirane terenske beleške)
  • Digitalna knjiga polja (evidencija radnih operacija, datuma i vremena kada su određene operacije vršene, proizvodnih tabli, svih utrošenih materijala, angažovanih mašina i ostvarenih prinosa)
  • Napredno izveštavanje (analiza i kontrola inputa i troškova po različitim kriterijumima; tablama, kulturama, sektorima proizvodnje, kao i analiza profitabilnosti)
  • Resursi (baza podataka svih poljoprivrednih inputa, uključujući radne operacije, semena, pesticide, herbicide, đubriva i mašine. Jedinstvena baza ove vrste omogućava unifikaciju svih izveštaja. Takođe, platforma sadrži i preko 12.000 kombinacija plodoreda za optimizaciju setvene strukture)
  • Evidencija radnika (evidencija radnika, njihovih aktivnosti i merenje učinka rada)
  • Meteo stanice i Iot funkcionalnosti (praćenje meteoroloških uslova u realnom vremenu , temperatura, vlažnost vazduha i zemljišta, brzina vetra, količina padavina. Hiperlokalizovana vremenska prognoza za narednih sedam dana za definisane lokalitete. Identifikacija rizika za pojavu bolesti i štetočina po kulturama. Algoritmi za Izračunavanje optimalnih "vremenskih okvira“ za vršenje radnih operacija i planiranje radova).

Drukčija od drugih

Ono što ovu platformu izdvaja od ostalih rešenja na tržištu, kako ističe naša sagovornica, je pre svega mogućnost personalizacije i adaptacije u skladu sa potrebama i zahtevima klijenata. Takođe, jedna od konkurentskih prednosti je tzv. multi-level pristup koji podrazumeva da svako u ekosistemu ima pristup samo onim informacijama koje su njemu važne.

Satelitski snimci

Osim za poljoprivrednike platforma je namenjena i ministarstvima, lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim službama.

"Jedan od problema koji platforma rešava državnim službama je evidencija zemljišta po opštinama. Na ovaj način opštine tačno znaju raspored poljoprivrednih parcela i imaju evidenciju o operacijama i setvi koja se vršila na svakoj parceli", kaže Rajšić, podsetivši kako je to važno jer posle setve određenih kultura, nije moguće na istoj zemlji saditi neke druge kulture, što je u prošlosti dovodilo do velikih gubitaka.

Na bazi prikupljenih podataka mogu da se donose strateške odluke i prave planovi razvoja određenih segmenata u poljoprivredi. Agrolife mogu nabavljati i individualni poljoprivrednici, a cena zavisi od potreba i zahteva gazdinstva.

"U skladu sa njihovim potrebama, naš tim im podesi funkcionalnosti koji su njima od koristi", dodaje. 

AgriSummit.Tech - Beograd je bio domaćin regionalnih perjanica digitalizacije poljoprivrede

Platformi može da se pristupi preko veba s bilo koje tačke na planeti, dok je mobilna aplikacija dostupna za region Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nova mobilna aplikacija biće dostupna od sredine jula u "freemium" (besplatnom) obliku.

Agrolife može da se koristi preko računara, tableta ili mobilnog telefona (aplikacija), dok su uređaji s kojih se prikupljaju podaci senzori, meteo-stanice, GPS i sateliti.


Tagovi

Agrolife Digitalizacija Poljoprivreda Platforma Telegroup Mila Rajšić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.