• Nove tehnologije
  • 23.01.2020. 10:00

"Agromex" predstavio novu platformu trgovanja u poljoprivredi

U Privrednoj komori Vojvodine predstavljena nova platforma u poljoprivredi, zasnovana na blokčejn tehnologiji. Šta digitalizacija poljoprivrede konkretno donosi poljoprivrednicima?

Foto: Agromex
  • 161
  • 8
  • 0

U Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu juče je održana prezentacija primene blokčejn (blockchain) tehnologije u poljoprivredi. Na jednom mestu okupili su se proizvođači, trgovci, ali i predstavnici banaka i kontrolnih grupa.

Na spomenutoj platformi objavljuju se vesti ministarstva poljoprivrede, kao i informacije sa svetskih tržišta. "Zamisao je da ovo bude prozor u svet za buduće kretanje cena", rekao je Đorđe Mirković, direktor kompanije "Agromex", iz Novog Sada.

Olakšan posao poljoprivrednicima

Sistem elektronskih ugovora u poljoprivredi olakšaće poslovanje za obe ugovorne strane, pogotovo kada su one fizički udaljene. Platforma "Agromeks" donosi poslovanje sa elektronski potpisanim dokumenatima.

Digitalizacija u poljoprivredi jedan je od strateških ciljeva za ovu privrednu granu, a razvoj tržišta i novih tehnologija zahtevaju lakše i brže poslovne procese. Trgovinski ratovi mogu da utiču na pomeranje cena, zato je potrebno zaštititi obe strane i ovo je jedinstveno rešenje. Na platformi, se sve bazira na zakonu o obligacionim odnosima, što je osnova i suština svakog uređenog odnosa. 

Primena u svim granama poljoprivrede

Platforma je deo projekta "Horizont 2020", a realizovana je u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima koji su predstavili sve izazove sa kojim se susreću prilikom trgovanja poljoprivrednim proizvodima.

Kada je reč o ratarskoj proizvodnji, trguje se sa strateškom robom poput žitarica i uljarica koje već podležu određenim standardima. Planovi za naredni period je primena platforme i u stočarstvu i voćarstvu, mada se može primeniti i u drugim proizvodnim granama.

Širok spektar mogućnosti

Ova tehnologija ima značajne mogućnosti u svim granama privrede. Uskoro će i sva dokumenta biti zasnovana na blokčejnu, odnosno, biti upisani u njega. Kada je reč o poljoprivredi, podaci iz katastra uskoro će biti upisani u blokčejn.

"Agromeks" je u stvari sistem upravljanja elektronskom dokumentacijom. I mi svaki elektronski potpis koji je kreirani dokument, upišemo u blokčejn. Samim tim, taj podatak je za sva vremena, uvek je isti i nemoguće ga je promeniti. Razlog je što je blokčejn sistem decentralizovanih kompjutera iz više zemalja i sveta, koji jedino mogu da upišu isti podatak, ako se svi slože. Nemoguće ih je nekako zloupotrebiti", objašnjava Mirković.

Inovacije koje poboljšavaju bezbednost

Ove inovacije su projekti na kojima se radi a čiji je cilj da omoguće sigurnost i bezbednost podataka jer su u pitanju informacije koje po svojoj prirodi zahtevaju dodatnu bezbednost. 

Podršku je navedenom projektu pružila Privredna komora Vojvodine. 


Dokumenti


Tagovi

Digitalizacija poljoprivrede Elektronski ugovori Blockchain Đorđe Mirković


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sjajan izgovor za "udri po bijelom luku" i za nas koji nismo za ostat kod kuće zbog #coronavirusa ;-... Pročitaj celu belešku »