Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afriča kuga svinja
  • 16.01.2023. 11:00

AKS: Do kada će biti otvoren lov na divlju svinju?

Svaka odstreljena divlja svinja se skladišti u hladnjači dok se ne obavi ispitivanje uzoraka na trihinelu i afričku kugu u Veterinarskom institutu u Nišu.

Foto: Depositphotos/JakubMrocek
  • 330
  • 60
  • 0

U toku je lovna sezona na divlju svinju za koju se zbog bolesti afričke kuge ne zna do kada će biti otvorena, kažu u Lovačkom udruženju "Ponišavlje" Pirot. Do 31. januara je dozvoljen i lov na srnu ali sa posebnom, pojedinačnom dozvolom. U cilju bezbednosti u Lovačkom udruženju apeluju na lovce da poštuju propise, pucaju samo na jasno uočenu divljač i nose fluorescentne prsluke kako bi se izbegli neželjeni događaji, prenose Pirotske vesti.

Učesnici u lovu moraju da imaju važeću lovnu kartu, oružni list i fluorescentni (reflektujući) deo odeće u cilju bezbednosti. Predsednik lovačkog udruženja "Ponišavlje" Zoran Aleksić, kaže da su lovočuvari stalno na terenu, pojačane su kontrole poštovanja propisa kao i sprečavanje krivolova. U zavisnosti od prekršaja na terenu podnose se prijave disciplinskoj komisiji i predlažu odgovarajuće kažne za učesnike u lovu koji ne poštuju propise.

Pucao u divlju svinju s prozora: U Italiji dozvoljen lov u gradovima

Aleksić podseća da je u cilju bezbednosti i zdravlja ljudi neophodna i provera ispravnosti mesa odstreljene divljači. Svaka odstreljena divlja svinja se skladišti u hladnjači dok se ne obavi ispitivanje uzoraka na trihinelu i afričku kugu u Veterinarskom institutu u Nišu. Tek kada stigne potvrda o ispravnosti mesa lovci preuzimaju odstreljenu divljač.


Izvori

Pirotske vesti


Tagovi

Divlja svinja Lov Lovna sezona Zoran Aleksić Ispravnost mesa Afrička kuga svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...