Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TranspiratiONal
  • 05.06.2021. 18:00

Alternativa plastičnoj malč foliji - nanosi se prskalicom i biorazgradiva je

Biorazgradiva polimerna membrana poljoprivrednicima može pomoći da poljoprivrednici proizvode više uz manji utrošak vode, hranljivih materija i agrohemikalija.

Foto: Depositphotos/robert_g (ilustracija)
  • 213
  • 50
  • 0

Nova tehnologija, nazvana TranspiratiONal, ekološki je prihvatljiva alternativa za plastiku poput polietilena, koji se u poljoprivredi koristi kao plastična folija za malčiranje (na naslovnoj fotografiji, nap. ur.).

Razvila ju je australijska istraživačka organizacija CSIRO pod vođstvom dr Kit El Bristova. Reč je o raspršivoj biorazgradivoj polimernoj membrani koja poljoprivrednicima može da pomogne da proizvode više uz manji utrošak vode, hranljivih materija i agrohemikalija, piše future farming.

Ovaj je istraživač na tu ideju došao jer je bio užasnut količinom plastične folije na poljima prilikom poseta Kini.

"Na nekim njivama je ona bila dominantnija od zemljišta", upozorio je. Stoga je krenuo u stvaranje proizvoda koji bi je mogao zameniti. Kreirao je biorazgradivu tečnost koja se pomoću prskalice, bilo ručne ili mašinske nanosi na zemlju.

Nakon razvoja membranske tehnologije, CSIRO je sproveo nekoliko eksperimenata i terenskih ispitivanja u Australiji.

"Koristili smo poljoprivrednu opremu i dokazali da naša polimerna membrana može biti dostupna malim farmerima u zemljama u razvoju, ali i velikim gazdinstvima koja koriste noviju mehanizaciju", kaže dr Bristov.

CSIRO je demonstrirao svoju tehnologiju na poljima dinja, paradajza, sirka i pamuka. Eksperimenti su potvrdili da ova inovacija povećava usvajanje vode za više od 30 odsto i pomaže u sprečavanju rasta korova.

Može se aplicirati postojećom opremom (Foto: Printscreen/CSIRO)

"Imamo dokaze o konceptu, ali moramo dodatno prilagoditi polimerni sprej", napominje dr Bristov rekavši da ga žele učiniti što trajnijim i isplativijim. Kao glavni problem vidi troškove izrade koji su viši od onih za uobičajenu foliju.

Brojne su prednosti

Kaže da su i farmeri kod kojih je sproveden eksperiment zadovoljni ovakvom idejom i da se žele okrenuti alternativi.

"Korišćenjem raspršive biorazgradive membrane imaju manje obaveza tokom i nakon berbe", smatra on. Dodaje i da je sa plastikom problem što je poljoprivrednici pale ili nose na otpad.

Terenska ispitivanja pokazala su brojne prednosti polimerne membrane u odnosu na folije koje se trenutno koriste. Ona je biorazgradiva, a većina plastičnih nije. Istovremeno, ovaj se inovativni proizvod može raspršivati uz pomoć postojeće mehanizacije.

Takođe, plastična može previše zagrevati zemlju za razliku od ovog načina. Eksperimenti su pokazali da je ona uzrokovala i oštećenja sadnica te odumiranje biljaka. Dok je upotreba polimerne membrane prouzrokovala minimalne štete na sadnicama i nije ih oštetila. Bristov i njegov tim pobrinuli su se da je ona bezbedna za upotrebu.

"Uzeli smo uzorke zemljišta sa polimerom i plodova koji su rasli na njemu, a rezultati su pokazali da nema ničega štetnog ili otrovnog", istakao je.

Ovaj stručnjak je trenutno u pregovorima sa investitorima kako bi završio pripreme za predkomercijalna ispitivanja. Interesovanja među poljoprivrednicima ima, a kako kaže, kontaktiraju ga gotovo svaki dan.


Tagovi

CSIRO TranspiratiONal Malč folija Alternativa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃