Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola plodnosti
  • 18.07.2017. 12:15

Analiza zemljišta za dobar prinos

Agrohemijska analiza zemljišta je "krvna slika" parcela, koja nam ukazuje na to šta zemljištu i biljkama nedostaje. Ovog leta radi se besplatno!

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.038
  • 97
  • 0

Jedna od najznačajnijih mera koju poljoprivredni proizvođači moraju da urade tokom godine je agrohemijska analiza zemljišta. To je "krvna slika" svakе parcele, jer se jedino rezultatom sistematske kontrole plodnosti može saznati šta vašoj zemlji nedostaje.

"Potrebno je shvatiti značaj toga da se pravim izborom i količinom đubriva racionalizuje proizvodnja, bez obzira na finansijska sredstva", poručuje Suzana Nešković iz Stručne i savetodavne službe Kragujevac.

Ovog leta analiza je besplatna

Agrohemijsku analizu je potrebno uraditi svake godine, a ovog leta je besplatna za sva poljoprivredna gazdinstva. Kontrola se ne radi besplatno kada je reč o zemljištima koja su u zakupu. Svaki proizvođač može da analizira 10 uzoraka, odnosno 10 parcela. Ipak, ova usluga se ne koristi dovoljno - od 30.000 gazdinstava iz Šumadije, analizu obavi njih 20%.

Zemlji i biljkama moramo dati ono što im nedostaje da bismo dobili željene prinose!

"Zemljište je potrebno ispitati najmanje jednom u pet godina. Koišćenje đubriva se tako prilagođava stanju zemljišta. Udeo kiselih zemljišta je na našem području preko 65%, evidentirani su i nedostatak fosfora i humusa", kaže Nešković.

Krajem godine stižu IPARD fondovi, koji će biti usmereni ka poljoprivrednim gazdnstvima, a agrohemijska analiza biće jedna od osnovnih mera za apliciranje ka ovim sredstvima.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Analiza zemljišta IPARD fondovi Suzana Nešković Kragujevac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃