Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje i odvodnjavanje
  • 13.07.2018. 16:15

Bačka Palanka: Uređenje kanalske mreže do kraja 2018.

Uređenje kanalske mreže u opštini Bačka Palanka je posao koji treba da bude urađen do kraja 2018. godine. Novac je obezbeđen, a predstavnici lokalne samouprave napominju da će najviše značiti poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Pixabay / antranias
  • 179
  • 7
  • 0

U slučaju ekstremnih padavina, uređena kanalska mreža omogućava da se voda ocedi sa njiva i na taj način poljoprivrednici mogu kvalitetnije da koriste poljoprivredno zemljište. Kako objašnjava član opštinskog veća Bačke Palanke zadužen za poljoprivredu Miroslav Ivić, a prenosi RTV, ako se kanali redovno čiste i održavaju, onda će i voda koja kroz njih protiče biti čista, pa poljoprivrednici kada krenu na njivu mogu da je natoče i njom da zalivaju ili prskaju svoje useve. Ivić dodaje da kanalske mreže takođe služe da u slučaju atmosferskih padavina ili nekih drugih jačih dešavanja i poplava prime višak vode

Za kanalsku mrežu od Pokrajine i opštine 6 miliona dinara

Poljoprivredni proizvođači na teritoriji bačkopalanačke opštine na godišnjem nivou izdvajaju značajan novac. Oni samim tim očekuju da kanalske mreže budu protočne. Novcem koji je opredelila Pokrajinska vlada i lokalna samouprava u iznosu od gotovo šest miliona dinara očekuje se da u narednom periodu, do kraja godine, sve kanalske mreže na teritoriji opštine budu uređene. 

Odvodnjavanje ozbiljan namet za paore

Ivić napominje da je jako skupo ono što paori plaćaju na godišnjem nametu. To je 1.500-1.600 dinara po hektaru za održavanje koje obavljaju "Vode Vojvodine". U ukupnom zbiru im se taj iznos nakupi, jer su porezi poljoprivrednika za zemljište veliki, subvencije više ne postoje ili su abnormalno male, gorivo nam je najskuplje, cene kukuruza, soje i pšenice nisu se menjale desetak godina unazad. Na kraju treba dodati i to da na teritoriji opštine Bačka Palanka ima oko 415 kilometara kanalske mreže. 


Izvori

RTV


Tagovi

Bačka Palanka Kanalska mreža Navodnjavanje Odvodnjavanje Vojvodina Miroslav Ivić Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.