Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ptica
  • 14.04.2019. 13:00

Beloglavi sup Dobrila uspešno vraćen u Srbiju

Jedinka beloglavog supa (Gyps fulvus) iz Specijalnog rezervata prirode Uvac koja je pronađena i zbrinuta u Turskoj, uspešno se vratila u Srbiju. Dobrila se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti. 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
  • 146
  • 5
  • 0

Jedinka beloglavog supa (Gyps fulvus) iz Specijalnog rezervata prirode Uvac koja je pronađena i zbrinuta u Turskoj, uspešno se vratila u Srbiju. Strogo zaštićena vrsta ptice koja je dobila ime Dobrila, na osnovu uspešne saradnje državnih ustanova i organizacija za zaštitu i  očuvanje ptica dve zemlje, stigla je u petak kargo avionom turske kompanije u Beograd, odakle je nakon okončanja graničnih i veterinarskih procedura, prebačena u Specijalni rezervat prirode Uvac.

Potencijalna saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine

Na aerodromu Nikola Tesla, beloglavog supa Dobrilu dočekali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, uz prisustvo rendžera SRP Uvac, predstavnika stručnih institucija i medija.

"Povratak u Srbiju beloglavog supa iz rezervata Uvac, nakon uspešnog oporavka u Turskoj, za nas je izuzetno važan trenutak, jer je predstavniku strogo zaštićene divlje vrste produžen i omogućen život u prirodi, ukazao je ministar Trivan. On je posebno izrazio zahvalnost Republici Turskoj i ambasadoru Republike Turske u Srbiji, naučnim i stručnim institucijama Republike Turske koje su učestvovale u ovom komplikovanom poduhvatu, turskoj avio-kompaniji koja je obezbedila prevoz ptice, kao i institucijama Republike Srbije, na uspešno realizovanoj akciji povratka beloglavog supa na svoje prirodno stanište.

Povratak beloglavog supa iz Turske u Srbiju, kako je saopšteno u Ministarstvu zaštite životne sredine nije samo paradigma zaštite prirode koja ne poznaje granice, već i potencijalna saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. 

Ptica je dva puta pronalažena na jugoistoku Turske

Ambasador Bilgič je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je ptica uspešno spašena u Turskoj, i što će se ponovo naći na svom prirodnom staništu.  Kako je naglasio, ptica je dva puta pronalažena na jugoistoku Turske, u blizini granice sa Sirijom, iznemogla i skoro smrznuta. Nakon što su je turski veterinari uspešno oporavili, procenjeno je da se Dobrila u svoju matičnu koloniju u Srbiji može vratiti jedino avionom, što je i realizovano angažovanjem turske kompanije Turkish Airlines.

Bilgič je naročito ukazao da je saradnja na spašavanju beloglavog supa i njen povratak u Rezervat značajan korak ka razvijanju saradnje Turske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine i prirode. 

Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES). Gnezdeća kolonija beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac koja broji oko 240 parova, jedna je od najvećih na Balkanu.

Dobrila se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti. 


Izvori

Ministarstvo zaštite životne sredine


Tagovi

Beloglavi sup Uvac Turska Srbija Goran Trivan Tanžu Bilgič


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.