Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratak na selo
  • 15.10.2017. 11:00

Beograđani sa Vračara počeli novi život na selu

Porodica Marjanović, koja generacijama unazad nije imala nikakve dodirne tačke sa selom, sa četvoro dece napustila je centar Beograda i podno Rudnika je registrovali poljoprivredno gazdinstvo. Hrabro su prodali stan na Vračaru i sada na smederevcu prave zimnicu, koju prodaju upravo u Beogradu iz koga su otišli.

Foto: Biljana Nenković
  • 14.047
  • 692
  • 0

Milica Marjanović je peta generacija Beograđana sa Vračara. Do prošle godine, njena adresa u ličnoj karti je zvanično bila u centru prestonice. Sada je njena adresa u selu Vojkovci u kome živi sa suprugom Veljkom i njihovo četvoro dece.

Žive odmah u podnožju Rudnika, na koji se pruža pogled sa terase njihove porodične kuće. Radila je kao pedikir u kozmetičkom salonu. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, pravi ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. I nije joj žao što su napustili Beograd.

Od salona do registrovanog gazdinstva

Ova porodica se i zvanično preselili u Vojkovce. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na njeno ime, najstariji sin je pošao tu u školu. Potraga za životom van grada počela je 2013. godine. Iako su imali svega 50 evra u džepu, tragali su za vikendicom. Obilazili su nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli su plac i staru kuću u Vojkovcima, selu na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. U njihovom posedu sada je 4,5 hektara zemlje sa voćnjacima i šuma.

Potraga za životom van grada počela je 2013. godine

"Onda smo prodali stan na Vračaru i ovde sazidali svoju kuću. Pre godinu dana i zvanično smo promenili adresu. Suprug se još uvek bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti nam je još uvek potrebna, zbog dece. Ali, nadamo se da će se uskoro i to promeniti", kaže Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.

Najveća muka bila vatra u smederevcu

Kada je stigla u Vojkovce i počela da pravi organski ajvar, priznaje da nije znala ni da založi smederevac.

"Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu. Tamo, odakle sam i potekla. Na zemlji koju smo kupili zatekli smo dosta voća i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz Poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade", dodaje Milica.

Milica se prvi put srela sa loženjem smederevca

Četvoro dece odrasta sada u selu

Milica i Veljko su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihovo četvoro dece, devetogodišnji Sava, petogodišnji blizanci Dunja i Relja i najmlađi Đorđe privikavaju se na život na selu. I Milica se privikava, kada napada sneg ispod Rudnika, kako da se ne zaglavi na makadamskom putu kojim se stiže do njihove kuće.

"Nama prija život na selu. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući sve mi titra pred očima od gužve i buke. Kod nas nema kajanja, ni pomisli da smo pogrešili. Za sada posao sa zimnicom dobro ide, ali još uvek učim", kaže Milica.

Slatka i slana zimnica se prodaje u Beogradu

Zimnicu prodaje tamo odakle je i otišla

Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina. Ili od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i od tikvica sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika.

Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja joj je "Veliki narodni kuvar". U njihovoj kući jedu se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja. Uskoro će kupiti i ovce, a predstoji im i posao da raskrče veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Beograđani Vračar Registrovano poljoprivredno gazdinstvo Rudnik Vojkovci Topola Rudnik Milica Marjanović Zimnica Organski ajvar Veliki narodni kuvar Autohtone sorte


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ako ste mislili da je ovo obična voda, varate se! Ovo je sok od matičnjaka koji ima snažno antivirusno dejstvo, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sanira grčeve u stomaku, reguliše probavu i koristi se protiv nesanice. Da li želite rec... Više [+]