Biljke čine 80 odsto hrane koju jedemo i proizvode 98 odsto kiseonika koji udišemo. Danas obeležavamo Međunarodni dan zdravlja bilja.
Proizvode kiseonik koji udišemo i hranu koju jedemo - biljke su temelj života na Zemlji. Ali, širenje štetočina i bolesti, često pod uticajem međunarodne trgovine, predstavlja značajnu pretnju njihovom zdravlju.
Ono je ključno, navodi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a, za održivi razvoj poljoprivrede koji je potreban za ishranu globalno rastuće populacije ljudi do 2050.
Danas, 12. maja obeležavamo Međunarodni dan zdravlja bilja, ili kako se još naziva - biljnog zdravstva. Tema ovogodišnjeg dana je "Zdravlje bilja, sigurna trgovina i digitalna tehnologija" kojim se želi istaknuti važnost promovisanja ekološko prihvatljivih praksi u zaštiti bilja te poštovanje međunarodnih standarda za fitosanitarne mere u trgovini.
Dakle, svake godine više od 240 miliona kontejnera putuje po svetu prevozeći robu, uključujući biljne proizvode, što predstavlja rizik za biosigurnost. Osim toga, oko 80 odsto međunarodnih trgovačkih pošiljaka uključuje drveni materijal za pakiranje u kojima se često nalaze štetočine koji se tako dalje prenose.
Evo nekoliko zanimljivosti vezanih uz ovaj dan:
Tagovi
Autorka
Komentarisanje korisnika na ovom sadržaju nije omogućeno.