Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liberalizacija tržišta
  • 23.05.2022. 18:00

Bez presedana: Ukida se carina na ukrajinski izvoz u EU

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, sa više od 40 odsto njene ukupne robne razmene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 362
  • 77
  • 0

Evropski parlament je u četvrtak podržao jednogodišnju suspenziju uvoznih carina EU na sav ukrajinski izvoz, kako bi se podržalo gazdovanje zemlje.

Ova privremena liberalizacija trgovine, podržana sa 515 glasova, uz 32 protiv i 11 suzdržanih, odgovor je na uticaj ruskog rata protiv Ukrajine, koji ometa trgovinsku sposobnost zemlje, stoji u saopštenju EP-a. Njome će se u potpunosti ukinuti uvozne naknade na industrijske proizvode, ulazne carine na voće i povrće, kao i antidamping naknade i zaštitne mere na uvoz čelika na razdoblje od godinu dana.

"Ukrajina se bori ne samo za svoju slobodu i sigurnost, već i za slobodu i sigurnost cele Evrope. Stoga je moramo podržati na svim nivoima sa svim alatima koji su nam na raspolaganju: ne samo oružjem i sankcijama, već i našom trgovinskom moći", poručila je stalni izvestitelac za Ukrajinu Sandra Kalniete dodajući da pružanje podrške za odbranu ne završava na bojnom polju nego uključuje sigurnost da njena privreda ostane otporna i konkurentna.

"Moramo da pokažemo da je naša podrška Ukrajini apsolutna, nepokolebljiva i nepovratna sprovođenjem ovih mera liberalizacije trgovine bez presedana", rekla je Kalniete. 

Kako stoji u saopštenju, odnosi između EU i Ukrajine regulisani su Sporazumom o pridruživanju što je od 2016. tamošnjim preduzećima osiguralo povlašćeni pristup tržištu EU.

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, sa više od 40 odsto njene ukupne robne razmene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a i čini oko 1,2 odsto ukupne trgovine. 


Tagovi

Liberalizacija tržišta Ukidanje carina Ukrajinski izvoz Sandra Kalniete Bez presedana Evropski parlament


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.