Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
  • 26.06.2018. 18:00

Brazil - zemlja koja ima gotovo 300 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Srbija i Brazil odigraće 27. juna od 20 sati meč u Moskvi. Snage će odmeriti naša zemlja, sa blizu pet miliona hektara obradivog zemljišta i Brazil sa gotovo 300 miliona hektara!

  • 4.029
  • 168
  • 0

Brazil je najveća država u Južnoj Americi, koja je sa 8.514.877 km2 površine veća više od 80 puta od Srbije! Raznovrsnog je reljefa i klime. Čine ga brda, planine, ravnice, visoravni i duga morska obala. Većina teritorije nalazi se između 200 i 800 metara nadmorske visine.

Kada je reč o klimi, jugozapadna obala i primorje imaju vlažnu i vruću klimu. U višim predelima leta su svežija, a godišnja količina padavina manja. Najmanje padavina ima na severoistoku - od 400-500 milimetara. Amazonska nizija ima ekvatorijalnu klimu i jednolično raspoređene padavine tokom cele godine. Iznose oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem delu. Zima traje od juna do avgusta, sa prosečnom temperaturom od 13°C do18 °C, a leto od decembra do februara sa temperaturama iznad 30 °C. U ostalom delu godine temperature se kreću do 25 °C.

Ova zemlja ima gustu i razgranatu rečnu mrežu, koja je jedna od najprostranijih na svetu. 

Poljoprivreda u Brazilu

Brazil je zemlja sa brzorastućom privredom, u kojoj veliku ulogu imaju prirodna bogatstva zemlje. Jedna od najrazvijenijih grana privrede je poljoprivreda. Obradiva površina se prostire na gotovo tri miliona kilometara kvadratnih! Ratarstvom i stočarstvom bavi se oko petine radno sposobnih ljudi. Šumarstvo i ribarstvo su takođe važne privredne grane, ali mnogo manje doprinose privredi u odnosu na pomenute dve delatnosti. 

Mehanizovana obrada zemlje je retka. Traktori i druge mašine koriste se uglavnom u južnom i jugoistočnom regionu, kao i na zapadnoj granici države. Na severoistoku se na plantažama šećerne trske obrada vrši ručno. Ovde se nalazi gotovo polovina poljoprivrednih gazdinstava u Brazilu, ali većina je na površini manjoj od pet hektara. Izgrađeni su i veliki sistemi za navodnjavanje, ali ih koristi samo manji broj gazdinstava. Severozapadni region i amazonsko područje poznati su po šumama, kao i po proizvodnji kakaoa i tropskog voća. U centralnom delu nalazi se mnogo pašnjaka. 

Brazil proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe (79%), ali su i veliki izvoznici (21%). Glavni izvozni proizvodi su: kafa, sok od narandže, soja, i usoljena govedina. Brazil je poznat i po proizvodnji pomorandži i šećera. Svi ovi proizvodi se gaje uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje.

Soja
 Soja je tokom devedesetih godina 20. veka preuzela primat (Foto: Voggacom)

Glavni poljoprivredni aduti Brazila

Kafa se najviše gaji u saveznim državama Minas Žerais, Espirito Santo, Sao Paula i Parani. Soja je tokom devedesetih godina 20. veka preuzela primat. Gaji se uglavnom u saveznim državama Parana i Rio Grande do Sul. Najveći uvoznici brazilske soje su Kina (78.9% brazilskog izvoza), Španija, Tajland i Norveška. Trećina svetske proizvodnje narandži je u Brazilu - dvostruko više nego što se proizvodi u SAD. Brazil je takođe vodeći proizvođač pasulja, kukuruza, kakaoa, banana, pirinča, bibera, luka, kikirikija, čaja i duvana

Brazil je globalni lider u proizvodnji šećerne trske. Žanje se više od 600 miliona tona svake godine. Ona se najviše gaji u državama Sao Paulo, Pernambuko, Minas Gerais, Mato Groso, Goias i Parana.

Broj grla stoke premašuje 200 miliona, što Brazil svrstava među vodeće zemlje sveta. Pašnjaci se nalaze uglavnom u u južnim i jugoistočnim delovima. Savezna država Rio Grande do Sul je sedište mesne industrije. Razvijeno je i živinarstvo, čiji su proizvodi takođe namenjei izvozu. 

Šumarstvo i zaštita životne sredine

Šume pokrivaju oko 3/5 površine Brazila, a to je otprilike između 1/6 i 1/7 ukupne površine pod drvećem na svetu. Proizvodnja drveta je najintenzivnija na jugu i jugoistoku. Ovde se nalaze velike plantaže eukaliptusa. Drvo sa plantaža se koristi za proizvodnju celuloze i papira. 

Brazilci svake godine spaljuju ogromne površine šuma, sa ciljem da se stvore pašnjaci, oranice i naseobine. To dovodi do niza problema, kao što je emisije gasova sa efektom staklene bašte i drastično smanjenje kiseonika. Takođe, uništavaju se prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja. Sve ovo prati i erozija tla, posebno zbog oranja i upotrebe herbicida. Poznavaoci kažu da će održivi razvoj u Brazilu zavisiti od sposobnosti zemlje da intenzivira stočarski sektor i da modernizuje ratarstvo. Zajednički cilj mora da bude smanjenje ekspanzije i eksploatacije prirodnih ekosistema. Zbog toga sve više u centru pažnje i no till obrada zemljišta.

Soja i kukuruz iz no till koncepta - iskustva iz Brazila

Malo i o fudbalu

Brazil
Srbija i Brazil sastaju se 27. juna od 20 sati (Foto: DasWortgewand)

Kada kažemo fudbal, mislimo Brazil. Ova zemlja je poznata po odličnim fudbalerima, ljubavi prema ovom sportu i fanatičnim navijačima. Često se kaže: "Englezi su izmislili fudbal, Brazilci su ga usavršili". Jedan od onih koji je ostavio veliki trag u ovoj zemlji je i naš Dejan Petković Rambo. Brazil je jedini nacionalni tim koji nije propustio nijedno Svetsko prvenstvo! Šampioni su bili pet puta: 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine. Brazil se trenutno nalazi na drugoj poziciji na FIFA rang listi, iza Nemačke. Kapiten ekipe koja nastupa u Rusiji je Nejmar (Neymar da Silva Santos Júnior), koji je najplaćeniji igrač sveta, sa angažmanom u PSŽ. Selektor je Adenor Leonardo Bači, poznatiji kao Tite. Tim vredi neverovatnih 927 miliona evra! Srbija i Brazil sastaju se 27. juna od 20 sati na stadionu Spartaka u Moskvi.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Brazil Poljoprivreda Kafa Soja Kukuruz Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od prvoaprilske šale do limitid edicije - hrvatska kompanija Kraš je objavila da je proizvela ograničenu seriju čokolada sa specijalnim dodatkom – čvarcima. Na nevericu korisnika društvenih mreža da je ova vest stvarna, kompanija je odgovor... Više [+]