Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 09.01.2024. 18:00

Cene hrane u svetu: U decembru pale na najniži nivo u skoro tri godine

Gledajući celu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 odsto, utvrdio je FAO. U tom je periodu poskupeo samo jedan proizvod.

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 71
  • 11
  • 0

Cene hrane su u decembru pale na najniži nivo u skoro tri godine, na šta je najviše uticaja imalo pojeftinjenje šećera, biljnih ulja i mesa, pokazao je izveštaj agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO.

Hrana pojeftinila za 13,7 odsto

FAO-ov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u decembru u proseku 118,5 bodova, što je pad od 1,8 bodova, odnosno 1,5 odsto nego u novembru. Njegova vrednost se tako na kraju 2023. spustila na najniži nivo od februara 2021. godine.

Gledajući celu prošlu godinu, hrana je pojeftinila za 13,7 odsto, utvrdio je FAO, napominjući da je u tom periodu poskupeo samo šećer, i to za 26,7 odsto, zbog problematičnog snabdevanja.

Ali, taj je proizvod u prošlom mesecu pojeftinio za čak 16,6 odsto u odnosu na novembar, na šta je uticaj imala veća proizvodnja u Brazilu i manja upotreba šećerne trske u proizvodnji etanola u Indiji.

Šta je sa ostalim proizvodima? 

Jeftinija su u decembru bila i biljna ulja, za 1,4 odsto u odnosu na novembar, zbog smanjene potražnje. U celoj 2023. pojeftinila su čak 32,7 odsto, zbog boljeg snabdevanja.

Slabija potražnja u Aziji u decembru je uzrokovala i pad cena mesa koje su bile niže za jedan odsto nego u novembru. Gledajući celu godinu, meso je pojeftinilo za 4,2 odsto, odražavajući poboljšano snabdevanje i slabiju potražnju, navodi FAO.

Žitarice su u decembru poskupele za 1,5 odsto u odnosu na novembar pod uticajem poremećaja u isporuci zemalja velikih izvoznika. U celoj godini cene su im se u proseku smanjile za 15,4 odsto zahvaljujući dobrom snabdevanju na svetskim tržištima. 

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Snažna evropska potražnja za puterom i sirom pred praznike je podigla cene mleka i mlečnih proizvoda, za 1,6 odsto u decembru, u odnosu na novembar, uz pojačanu nabavu punomasnog mleka u prahu. U celoj 2023. ovi su proizvodi pojeftnili za 16,6 odsto, što je odraz slabije prosečne potražnje. 


Tagovi

FAO Hrana Prehrambeni proizvodi Cena potrošačke korpe Cena hrane Indeks cena hrane


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.